Gå til sidens hovedinnhold

Superlånet som har én liten hake

Nesten alle nordmenn kan få landets billigste lån..

Med en nominell rente på 2,95 prosent og effektiv rente på 3,05 prosent kan alle i Norge tegne landets billigste boliglån i Seljord Sparebank.

Det bare en hake - for å kvalifisere til lånet med navn "Heimatt" må du flytte til Vest-Telemark. Vest-Telemark består av kommunene Seljord, Nissedal, Kviteseid, Tokke, Fyresdal og Vinje.

Den andre haken er at det kun er innflyttere som får tilbudet (lånet må være over to millioner kroner og med sikkerhet innen 70 prosent). Det medfører at trofaste kunder i bankens nærområde må takke til takke med langt høyere rente.

Se oversikt over landets 25 billigste boliglån nederst i artikkelen

3226029

Bankens gave til lokalsamfunnet
- Vårt tilbud til innflyttere er vårt bidrag til å skaffe flere innbyggere til regionen vår. Det er på en måte bankens gave til lokalsamfunnet, på samme måte som bidrag til lokale idrettslag, sier lånerådgiver Lene Svalbjørg Tangen til NA24.

- Dere tilbyr en nominell rente på 2,95 prosent til folk som er villige til å flytte inn. Trofaste kunder som bor i regionen må betale 3,7 prosent. Hvordan reagerer de på det?

- Det er veldig få som har reagert negativt. De aller fleste har forståelse for og setter pris på vårt bidrag til lokalsamfunnet. Det er jo heller ikke mange som benytter seg av innflytterlånet, sier Svalbjørg Tangen.

Kanskje like greit for Seljord Sparebank. Tilbudet er nemlig så godt at banken taper penger på det.

Vil lokke utflyttede tilbake
Banken tilbyr lånet til alle nordmenn som vil flytte til en av de fem nevnte kommuner. Men det er spesielt en gruppe som er i kikkerten.

- Vår primære målgruppe er Vest-Telemarkinger som ønsker å flytte tilbake igjen etter å ha tatt utdannelse og bygget karriere andre steder i landet, sier Svalbjørg Tangen.

- Hvilke fordeler er det med å bo i Vest-Telemark?

Landsbyidyll
- Det er mange fordeler med å bo her fremfor i storbyen. Boligprisene er jo på et helt annet nivå enn i pressområdene. I små lokalsamfunn som våre er det kanskje lettere å bli kjent med folk, letter å delta. I tillegg kommer jo ting som nærhet til naturen, null køkjøring og gratis parkering. Oslo er to og en halv time unna i bil og grenlandsområdet med Skien og Porsgrunn halvannen time unna, sier hun.

Lånet "Heimatt" står godt i stil med Seljord Sparebanks forretningsidé som er:

"Banken skal framstå som ein samfunnsinstitusjon med ryggrad, og truverdig i sin medverknad til å taka i vare og vidareutvikle nærings- og kulturliv i distriktet på ein positiv måte."

3226032

Overlegent på topp
Som tabellen under viser troner Seljord Sparebank overlegent på toppen av listen over billigste boliglån med rentetilbudet på 2,95 prosent nominelt. Lokalbanken Skudenes & Aakra Sparebank tar andreplassen med et tilbud på 3,30 prosent. Storebrank Bank, OBOS og Sparebank 1 Sunnmøre deler tredjeplassen med sitt tilbud på 3,40 prosent.

Ifølge ekspert på privatøkonomi Rune Pedersen i ABC Penger er Seljord Sparebanks tilbuds ikke unikt.

- Det er noen banker som opererer med innflytterlån, men så veldig mange er det ikke, opplyser Pedersen.

Kommentarer til denne saken