- Hun minner meg på hva som er viktig i livet, sier golferen Jordan Spieth om sin 15 år gamle lillesøster Ellie. Hun er brorens største inspirasjon.

For selv om Ellie er født med en nevrologisk sykdom, som gjør at hun har en mental alder av fem år og trenger konstant pleie, er den unge stjernen klar på at søsteren har vært like viktig for ham, som enhver trener.

- Hvordan har hun formet oppveksten min? Hun er den viktigste i vår familie. Hun er også den morsomste i vår familie. Jeg elsker å ha henne rundt meg, hun er min største fan. Jeg tror det er mye takket være henne at jeg er så bevisst på hva som er viktig og mindre viktig i livet, sier han.

- Ydmyk
Han påpeker at en runde golf er blant de mindre viktige tingene.

- Det gjør meg ydmyk å se Ellie og vennene hennes. Hver eneste dag må de forsere store hindre. Dette er ting vi andre tar for gitt. De mangler både tålmodighet og forståelse for mye, noe som kommer mer naturlig til oss andre, men likevel er de verdens gladeste mennesker, sier han.

Spieth, fra Texas i USA, har tatt golfverdenen med storm det siste året og i 2015 har han vunnet både Masters og US Open. Han ble dermed den sjette i historien til å vinne disse to turneringene samme år og ble den den første til å klare det siden Tiger Woods gikk til topps i 2002.

Hall of Fame-medlemmene Ben Hogan, Arnold Palmer, Jack Nicklaus og Craig Wood er for øvrig de fire andre som har oppnådd en slik dobbel.

- Du er jo bare 12
Spieth kommer fra en skikkelig sportsfamilie. Faren Shawn spilte baseball, mens mamma Chris var basketballspiller. Broren Steven spiller også basketball, mens Ellie altså er familiens gledesspreder og motivator.

Jordan - som er oppkalt etter baskethelten Michael Jordan - fikk sitt første møte med golf da pappa tegnet medlemskap i en fritidsklubb.

Fra bassengkanten så han eldre gutter spille golf og ga beskjed til moren at han ville prøve seg på det neste sommer. Før de fleste fikk sukk for seg, var den selvlærte gutten allerede i gang med å vinne turneringer.

11 år gammel var han beste spiller i sin aldersgruppe ved Starburst Junior Golf Classic i Waco, Texas. Året etter sa Spieth til foreldrene at han ville spille i mesterskapsdivisjonen, en gruppe med spillere opp til 18 år.

- Men du er jo bare 12, svarte mamma og pappa.

- Var overbevist
Jordan var likevel bestemt. Han ville ikke bare vinne et trofé fordi han slo de som var jevnaldrende. Han ville vinne et trofé fordi han slo «alle».

Cameron McCormick var mannen som fikk oppgaven med å trene unge Spieth fra han var 12 år gammel. Treneren så noe spesielt i gutten.

- Jeg husker godt at han så meg rett i øynene og sa han ville vinne Masters. Han var ikke spesielt sterk som 12-åring, men fysikken var normal for alderen hans. Han hadde gått noen gode runder, også, men det var ikke slik at det var oppsiktsvekkende, sier treneren om eleven.

- Det som imidlertid var oppsiktsvekkende, var hvor overbevist han var om at han kunne vinne Masters, i en alder av 12 år. Jeg har aldri opplevd at noen så ung, har sagt noe med en slik overbevisning, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Senere gjentok Spieth denne målsettingen under et intervju på TV. Da var han blitt 14 år gammel, men var fortsatt like overbevist.

Gjennombrudd
Allerede i 2015 skulle han altså oppnå det målet. Siden det første møtet med golf på fritidsklubben, har Spieth gjort en kometkarriere.

I 2009 og 2011 vant Spieth US Junior Amateurs og ble den eneste, sammen med Tiger Woods som har vunnet turneringen to ganger.

I 2008 og 2009 ble han for øvrig nummer to i PGA-tourens juniorklasse. I 2009 ble han kåret til Rolex Junior of the Year. Spieth vant nye titler på amatørnivå i 2010 og 2011. Under sitt andre år på universitetet, i 2012, gikk texaneren fra å være amatør til å bli golfproff på heltid.

Den første store triumfen kom da han 19 år gammel vant John Deere Classic i Canada i juli 2013. Han ble med det den første tenåringen som vant en turnering på PGA-oturen på 82 år.

Han har senere vunnet tre turneringer på PGA-touren. Disse tre har alle kommet nå i løpet av 2015 og inkluderer seieren i Masters i april og triumfen i US Open natt til mandag.

117 millioner
21-åringen har så langt spilt inn rundt 15 millioner dollar - rundt 117 millioner norske kroner - i karrieren og har blant annet brukt 2,5 millioner av disse dollarene på en villa med fem soverom og vinkjeller.

Holder han hodet på rett plass i årene som kommer kan det fort bli mye, mye mer penger inn på kontoen og kanskje enda flere soverom?

Svingtrener McCormick tror, i likhet med Spieth selv, at Ellie skal ha mye av æren for at golfstjernen ikke vil la pengene og suksessen ta overhånd.

- Hun holder ham jordnær, hun inspirerer ham og hun er viktig for at han skal kunne koble bort presset, sier treneren om det spesielle forholdet.

Etter den gode starten på året ligger Spieth som nummer to på verdensrankingen og har bare nordirske Rory McIlroy foran seg.

Kilder: Telegraph, Golf Digest, Daily Mail, Golfweek, Washington Post.

Se video av Jordan og Ellie:

Bilder fra Instagram: