Siden han overtok som Liverpool-manager i 2012 har Brendan Rodgers brukt 215 millioner pund på nye spillere, ifølge Daily Mail. Dette tilsvarer drøye to milliarder norske kroner. Flere av disse kjøpene har imidlertid vært offer for en del kritikk og nå som klubben sliter, har dette blitt mer synlig enn tidligere.

Over 20 spillere har kommet inn porten på Anfield og enn så lenge er det kun Daniel Sturridge og Philippe Coutinho som kan betegnes som suksesskjøp.

Liverpool har hentet en del unge spillere og med tiden kan selvsagt flere av dem slå til, men skal man gjøre opp regnskapet i dag, har Rodgers og hans team slitt med å finne spillere som umiddelbart løfter førsteelleveren.

Rodgers har hele veien vært klar på at det er han som har siste ord når det kommer til spillerkjøp. Det er likevel ingen hemmelighet at alle Liverpools spillerkjøp blir diskutert og behandlet av den såkalte transferkomiteen.

Denne komiteen består i hovedsak av fem mann. I tillegg til Rodgers, skal sjefen for speideravdelingen, Dave Fallows, sjefsspeider Barry Hunter og analysesjef Michael Edwards ha et ord med i laget. Direktør Ian Ayre og eiernes mann i Liverpool, Michael Gordon, er også personer som har en påvirkningskraft her, ifølge engelske spaltister og journalister.

- Dit pepperen gror
I fellesskap har denne gruppen av lyse hoder kommet fram til de fleste av Liverpools kjøp de siste årene, etter at transferkomiteen så dagens lys.

Da Rodgers ble ansatt i 2012, var eiernes opprinnelige plan at han skulle jobbe sammen med en sportsdirektør når det kom til spillerkjøp, men etter litt fram og tilbake, valgte Fenway Sports Group altså en litt annen variant.

Torbjørn Flatin, som er ansvarlig for redaksjonelt innhold hos Liverpools norske supporterklubb, innrømmer at han er skeptisk til opplegget.

- I den såkalte komiteen sitter Edwards, Fallows og Hunter. Det har også blitt nevnt at Ayre er med, men jeg vil tro, og håpe, at det i så fall bare har med prisvurdering av spiller å gjøre, forteller Flatin til Nettavisen.

- Personlig ønsker jeg transferkomiteen dit pepperen gror, med det forbehold om at det virker å være få som vet hvordan den eksakt fungerer. Min oppfatning av det er at den er ment som en kvalitetssikring av eierne, FSG, hvor både komite og manager må være enig om et spillerkjøp dersom det skal bli forsøkt å handle inn en spiller, forteller Liverpool-redaktøren videre.

- Uakseptabelt
Flatin føler seg trygg på at det er Rodgers som har siste ord angående spillerkjøp, men tror likevel manageren ikke alltid har fått viljen sin.

- Jeg blir veldig skuffet om det er slik at han ikke har siste ord, både fordi jeg ikke tror det fungerer med mange «kokker» i en resultatstyrt idrett som profesjonell fotball, og at Rodgers i så fall ikke har ryggrad nok til å si ifra at det er uakseptabelt. At det er spillere som Rodgers har ønsket, men som komiteen har sagt nei til, synes å være rimelig klart, men jeg velger fortsatt å tro at ingen spiller har kommet inn uten at Rodgers har gitt et klarsignal.

Flatin tror imidlertid at Rodgers i noen tilfeller har gitt klarsignal til å hente spillere han i utgangspunktet ikke har ønsket inn porten på Anfield.

- Det ligger i kortene at det er spillere som transferkomiteen har anbefalt, og som manageren til slutt har akseptert etter at man tilsynelatende ikke har blitt enige om andre mulige transfermål. Mario Balotelli er et opplagt eksempel, da Rodgers tidlig i sommer sa at han var uaktuell å kjøpe og så gjorde man det likevel bare noen uker senere, mener den mangeårige Liverpool-supporteren.

To speidere
For den mest ivrige Liverpool-supporter er nok navn som Edwards, Fallows, Hunter, Ayre og Gordon kjent, men det er sikkert mange der ute som også lurer på hvem disse menneskene i den såkalte transferkomiteen egentlig er.

Vi kan starte med Dave Fallows. Han ble hentet til Liverpool, sammen med Barry Hunter, fra Manchester City. Begge de to var allerede i samtaler med Liverpool da Rodgers ble ansatt våren 2012. I City jobbet Fallows med å finne nye speidere, anbefale og presentere nye spillere for lagledelsen, og organisere en database over spillere som var speidet. I Liverpool skal han ha mange av de samme oppgavene og Fallows er ansvarlig for speiderne.

Med på lasset har han altså denne Barry Hunter. Han hadde ansvar for å speide i Italia, Sveits, og Russland under tiden i City. Hunter, også han fra Nord-Irland, kjenner Rodgers godt fra tiden i Reading. Spillerkarrieren hans var i Wrexham, Reading og Rushden & Diamonds. Han fikk også med seg 14 landskamper for Nord-Irland. Speiderkarrieren til Hunter begynte i Blackburn i 2006. Han var deretter innom Norwich, før turen gikk til Manchester City.

Andre sentrale personer i Liverpools speiderteam er Julian Ward (Portugal og Spania), Mads Jørgensen (Norden), Fernando Troiani (Sør-Amerika), og Dave Moss (sjefsspeider for klubbens ungdomsavdeling). Den siste tiden har for øvrig speidere som Steven Aptroot og Mel Johnson forlatt Liverpool.

Michael Edwards er en sentral mann når det kommer til spilleranalyse. Han ble ansatt av tidligere sportssjef Damian Comolli og jobbet også sammen med franskmannen i Tottenham. Edwards må betegnes som «nerden» i denne transferkomiteen og baserer de fleste av sine vurderinger på tall og statistikk.

Edwards blir betegnet som en tallknuser og er slik sett en mann etter eiernes hjerte. FSG har bygd mye av sin suksess innen baseball på slike analyser. Edwards har en utdannelse innenfor næringslivsledelse og infoanalyse.

(artikkelen fortsetter under bildet)


Ifølge The Telegraph-spaltist Chris Bascombe, som har fulgt Liverpool tett i mange år, skal Edwards og hans analyser ha vært sentrale i jobben med å overbevise Brendan Rodgers om at Mario Balotelli var en risiko verdt å ta.

- Det er hele veien en gjettekonkurranse om en signering er en spiller Rodgers ønsker seg eller om det er en spiller de øvrige har overbevist ham om å gå for, etter lange konsultasjoner med en datamaskin, skrev han nylig.

- Det har aldri vært tydeligere at transferkomiteen ikke bare handler om det Rodgers vil. Det handler like mye om Fallows, Hunter, Edwards, Ian Ayre og Michael Gordon. De jobber alle sammen for å få grønt lys fra styret.

Toppene
Sammen med Fallows og Edwards, har vi altså Ian Ayre. Han ble ansatt i Liverpool av de tidligere eierne Tom Hicks og George Gillett og har klatret raskt på rangstigen etter at FSG overtok eierskapet. I dag har Ayre en direktørposisjon i klubben og er ansvarlig for å forhandle fram avtaler med klubber og spillere. Ayre har fått både ris og ros for den jobben han har gjort, men spesielt avtalen for Philippe Coutinho trekkes fram som positiv.

Ayre har tidligere vært styreformann i Huddersfield, men er født og oppvokst i nettopp Liverpool. Før han fikk sin nåværende rolle i klubben, gjorde han seg bemerket ved å forhandle fram sponsoravtalen med Standard Chartered.

- Transferkomiteen er en kombinasjon av god, gammeldags speiding og statistiske analyser av spillere fra hele verden og gir oss en mer nøyaktig vurdering av hvem vi bør og ikke bør kjøpe, har Ayre sagt om komiteen.

Amerikanske Michael Gordon må også nevnes. Han omtales ofte som «mannen som styrer Liverpool». Gordon er etter sigende sjefen til Ian Ayre og de to jobber tett sammen. Det er blant annet Gordon som gjør penger tilgjengelig for overganger. Han ble ansatt i Liverpool tilbake i 2010.

Amerikaneren sitter i klubbstyret og er den der som er mest involvert i det daglige arbeidet med Liverpool, ifølge radiostasjonen Weei FM. Gordon er også den som skal ha mest peiling på fotball blant styremedlemmene.

- Han er, helt klart, den som kan mest om fotball og er daglig involvert i driften. Han har jevnlig kommunikasjon med komiteen og manageren. Han fikk denne lederrollen på samme tiden som Rodgers ble ansatt. Han skal ha mye av æren for det som er gjort i Liverpool, sier eier John W. Henry.

En anonym kilde sier følgende om Michael Gordon til Weei FM:

- Det er han som styrer Liverpool. Han er kontaktpunktet for de andre i klubben. Uten ham, hadde ikke noen ting fungert, mener kilden.

Manageren
Den mest kjente i transferkomiteen, og klubbens ansikt utad, er selvsagt Brendan Rodgers. Han tok over som manager etter Kenny Dalglish i 2012 og ledet Liverpool til en sterk andreplass så sent som forrige sesong.

Den 41 år gamle nordiren betegnes som en svært dyktig trener og skal spesielt være flink på personalbehandling. Måten han har jobbet med spillere som Raheem Sterling og Jordan Henderson, har vært imponerende.

Før han kom til Liverpool hadde Rodgers managerjobber i Watford, Reading og Swansea bak seg. Han la opp som spiller i ung alder og satset tungt på å bli trener. Han gikk i lære under José Mourinho i Chelsea og ledet både ungdomslaget og reservelaget til den blå klubben midt på 2000-tallet.

Etter en svært svak start på den inneværende sesongen, er Rodgers nå under press i Liverpool og flere eksperter mener at manageren har gjort en for dårlig jobb med å erstatte stjernen Luis Suarez, som i sommer ble solgt til Barcelona. Søndag tapte Liverpool 3-1 borte mot Crystal Palace.

Liverpool brukte store penger i sommervinduet, men spillerne som skulle gå rett inn og stryke laget, som stopper Dejan Lovren, playmaker Adam Lallana og spiss Mario Balotelli, har ikke levd opp til disse forhåpningene.

Lovren har kanskje vært Liverpools svakeste spiller i høst. Han er faktisk den forsvarsspilleren i Premier League som har gjort flest feil som har ført til mål imot og kroaten har slitt både i duellspillet og ikke minst med tempo.

Lallana på sin side ble skadet i sesongoppkjøringen og har ikke helt funnet seg til rette, men et mål mot West Bromwich Albion og en assist mot Crystal Palace har vist noe av 26-åringens kvaliteter. Når det gjelder Balotelli står han med to scoringer og har tydelig problemer med å tilpasse seg spillestilen.

Managerbytte?
Andre profilerte sommerkjøp som Lazar Markovic, Alberto Moreno, og Emre Can har heller ikke fått vist seg fra sin beste side i Liverpool-drakt så langt.

Dette, sammen med at en rekke andre signeringer fra tidligere overgangsvinduer også har floppet, har fått mange til å ytre at Rodgers nå har utspilt sin rolle på Anfield og at det er på tide med et managerbytte.

Liverpool har også sett svake ut taktisk denne sesongen og spesielt defensivt er det tydelig at Rodgers sliter med å få orden på rekkene. På de 12 første kampene har Liverpool sluppet inn 18 mål og fortsetter de i dette tempoet, så vil fasiten etter 38 kamper være på utrolige 57 baklengs. Da Norwich rykket ned fra Premier League sist sesong, slapp laget inn 62 mål totalt.

Alt dette til tross, så har Liverpool eiere vært klare på atd e har full tillit til nordiren. Onsdag venter en svært viktig kamp mot bulgarske Ludogorets i Champions League. Liverpool må vinne for å kunne avansere videre.

Champions Leage følger du i Nettavisens livesenter