- 16-åringen i meg er ganske begeistret for at jeg kan slappe av i disse dagene, men alt i alt kommer jeg vel til å angre det, sier junior Mark Aoki Roosevelt High i Honolulu til AP.

I Barack Obamas hjemstat Hawaii kutter myndighetene i skoletilbudet for å spare penger. Fra og med 23. oktober er fredager fridager.

I et forsøk på å få blå tall i budsjettet har guvernør Linda Lingle holdt tilbake 14 prosent (227 millioner dollar) av pengene som skulle gått til lærerlønninger.

Avtalen
I en avtale mellom fagforeningen og myndighetene er det bestemt at de fleste fredager i resten av dette skoleåret skal stenges. Lærerne godtok en lønnsreduksjon på rundt åtte prosent, men lærernes ferie, ni betalte feriedager og seks planleggingsdager ble det ikke gjort noe med.

I tillegg har lærerne fått igjennom garantier mot oppsigelser de neste to årene. I tillegg har innføring av vilkårlige narkotikatester av lærerne blitt utsatt.

Skaper reaksjoner
Kritikerne er ikke blide på dette sparetiltaket. Barack Obama har argumentert for at skolebarn i USA allerede er for lite i skolen, og barna på Hawaii er samlet sett allerede langt nede på lista over skoleflinke i USA. Mens andre stater finner andre måter å effektivisere driften av sine skoler, har Hawaii altså kuttet i tjenesten til elevene.

Spareavtalen mellom lærere og myndigheter på Hawaii skaper problemer ikke bare for elevene.

Mange familier sliter også med hvordan de skal skaffe barnepass til sine barn som er hjemme på fredager når foreldre er på jobb.

Foreldre til elever med spesielle behov vurderer nå å saksøke staten. De mener at denne avtalen vil få store konsekvenser for fattige familier, etniske

Sparetiltak
Også i andre stater har lærerne fått svi for finanskrisen. Både California, Florida, New Mexico blir lærerne tvunget til å ta ubetalte fridager, men disse fridagene har ikke gått ut over elevene.

I andre stater har de funnet andre måter å kutte kostnadene på.

Nettavisen skrev tidligere om byadministrasjonen i Chicago som la ned driften i to dager for å kutte kostnader.

Les: Chicago legger ned