Gå til sidens hovedinnhold

SV kan ikke love Jens ro

SV kan ikke garantere mot nye utspill som går på tvers av regjeringens syn, mener parlamentarisk leder Inge Ryan.

- Regelen for oss er at vi naturligvis er samkjørte med regjeringens politikk. Men vi kan ikke garantere det i alle saker, sier Inge Ryan til TV 2 Nettavisen.

- Det behøver ikke komme nye utspill, men det kan gjøre det, supplerer forsvarspolitisk talsmann Bjørn Jacobsen.

Tidligere har SV-representanter på Stortinget protestert mot at Norge deltar med soldater i Afghanistan, til tross for at regjeringen støtter den internasjonale militæroperasjonen. Med torsdagens utspill om forbruker-boikott av Israel, var det SV-leder og finansminister Kristin Halvorsens tur til å skape bruduljer.

Stortinget bestemmer
Ifølge SVs parlamentariske leder Inge Ryan hadde ikke Halvorsen tatt opp saken med SVs stortingsgruppe før utspillet i Dagbladet torsdag.

- Det er ikke en sak som ligger på bordet i SVs stortingsgruppe, sier Ryan.

Han mener det må være rom for å oppfordre til boikott av Israel så lenge det er SVs mål.

- Det står tre partier bak Soria Moria-erklæringen. Så kommer det ting som ikke står i erklæringen. Da er det viktig at Stortinget og regjeringen jobber sammen om synspunkter man kan bli enige om, sier Inge Ryan.

- Men Stortinget er den besluttende myndighet, legger han til.

- Skjønner forvirringen
Torsdag måtte både statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre på banen for å drive brannslukking etter Halvorsens bredside mot Israel. Det hindret ikke Israels ambassadør fra å hevde at forholdet til Norge allerede var skadet.

Bjørn Jacobsen mener det ikke er noen konflikt mellom SVs oppfordring om forbrukerboikott av Israel og regjeringens linje.

- Jeg skjønner at forvirringen oppstår. Men SV har aldri oppfordret til at Norge som stat skal boikotte Israel. Kristin Halvorsen forventer heller ikke at dette skal bli regjeringens politikk, mener han.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken