Gå til sidens hovedinnhold

- SV kan redde Bondevik

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): SV er klar til å redde regjeringen hvis verken Ap eller Frp vil støtte Bondeviks budsjett.

- SV har ikke noe behov for å redde regjeringen, tvert imot. Men i en situasjon der vi ikke har noe alternativ til regjeringen, der det er rot og kaos, kan SV sørge for at vi får et budsjett for å redde arbeidsplasser og velferd, sa Kristin Halvorsen da hun i formiddag la fram partiets alternative statsbudsjett.

Må skifte side
SV-lederen sier at det er en forutsetning at KrF må skifte side, altså støtte en eventuell kommende venstre-regjering, hvis det skal bli aktuelt for SV å felle regjeringen.

Halvorsen avviser at SVs signaler gir statsminister Kjell Magne Bondevik svært gode kort på hånden når han nå skal forhandle med opposisjonen om budsjettet.

- Nei, det ville være galskap å ta makt uten å forsikre seg om en har støtte fra KrF. Det ville kanskje være morro i ei uke, men det kunne umulig holde lenge.

- 20.000 nye arbeidsplasser

På dagens pressekonferanse kom det fram at SV har lagt inn en ekstraordinær sysselsettingspakke på 2,3 milliarder i sitt alternativ til statsbudsjett. SV mener sysselsettingspakken vil skape 20.000 nye arbeidsplasser.

Partiet går videre inn for at en Skolefritids-plass (SFO) ikke skal koste mer enn 1000 kroner i måneden. Finanspolitisk talsmann Øystein Djupedal viste til at prisen på SFO har steget mange steder i landet etter at Stortinget vedtok en maksimumspris for barnehager.

- Vi har ingen tro på at regjeringen vil gjøre noe med dette, men vi sender en sterk appell til Siv Jensen (Frp) om at partiet må støtte vårt forslag om en maksimumspris på SFO-plasser. Ellers mister Frp sin troverdighet etter barnehageforliket, sier SVs finanspolitisk talsmann, Øystein Djupedal.

Kutter i forsvaret
De største kuttene vil SV ha i forsvaret, i kontantstøtten, i oljeinvesteringene og i dagpengeordningen som partiet mener blir redusert fordi flere kommer i arbeid med SVs opplegg. Partiet vil også kutte seks millioner kroner i kongefamiliens budsjett.

Partiet vil bruke totalt 2,3 milliarder kroner mer enn regjeringen, og flytter rundt på 16-17 milliarder kroner i forhold til regjeringens forslag til statsbudsjett.

FrP klar fredag
Opposisjonen er i ferd med å gjøre klar sine alternative budsjett som regjeringen i år har «tvunget» dem til legge fram før budsjettforhandlingene starter.

Frp ligger frem alternativet fredag og Ap skal være klar onsdag 12. november.

18. november skal finansinnstillingen være klar, men i praksis kan partiene forhandle helt frem til finansdebatten onsdag 26. november. Det er denne dagen statsminister Kjell Magne Bondevik eventuelt vil stille kabinettspørsmål på statsbudsjettet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien