Gå til sidens hovedinnhold

SV-profil tviler på USAs 9/11-versjon

Tidligere SV-leder Berit Ås vil avsløre løgner. Derfor ser hun nøyere på hva som skjedde på Manhattan 11. september 2001.

Onsdag gjestet tidligere SV-leder Berit Ås Hortens diskusjonsforening. Hun var invitert for å legge fram sitt foredrag om terrorangrepene mot New York 11. september 2001.

Mange spørsmål
Da SV ble dannet i 1975 var det med Ås som leder. Hun er også professor i sosialpsykologi, og kjent som en av de største kvinnepolitiske talspersonene i Norge, Nå er hun mest opptatt av å videreformidle påstander som sannsynliggjør at det ligger en konspirasjon til grunn for at tvillingtårnene raste ned 11. september 2001.

Under sitt foredrag i Horten refererte hun blant annet til det hun hevder er respekterte forskere, entreprenører, ingeniører og spesialister på alt fra våpen til planlagte nedrivninger. Og det ble mange spørsmål etter hvert.

(Saken fortsetter under bildet.)

- Hvordan kunne det ha seg at myndighetene hadde listen over kaprere klar allerede før det siste flyet hadde kollidert? Flere av disse har meldt seg og gitt beskjed om at de lever i beste velgående. Hvorfor får ikke disse en beklagelse? Hvorfor spør ikke folk om hvem som da kapret flyene, sa Ås i sitt foredrag ifølge Gjengangeren.

Hun er like spørrevillig når Nettavisen tar kontakt:

- Kan det være sentrale personer i USAs politiske lederskap som står bak? Var dette angrepet et nødvendig onde for å få innført patriotloven, og å skape legitimitet for angrepet på Afghanistan og senere Irak? sier Ås til Nettavisen.

Ikke tatt standpunkt
- Jeg presiserer at dette ikke er mine egne påstander, det er gjengivelser av de spørsmål som har blitt reist av andre. Jeg har ikke tatt noe standpunkt i denne saken, jeg ønsker kun å stille spørsmålene, sier Ås til Nettavisen.

- Hva er motivasjonen din for å gjøre dette?

- Folk her til lands er livredde for å bli kalt konspirasjonsteoretikere. Jeg opplever at terskelen for å drøfte disse spørsmålene er langt høyere i Norge enn i utlandet. Nå vil jeg vil ta opp debatten, sier Ås.

Hun vedgår at dette også er mer enn ren folkeopplysning fra hennes side:

- Jeg er opptatt av løgner, og for å avdekke dem må man stille spørsmål. Hvor mange løgner kan man akseptere fra de ledende politiske ledere? Jeg ønsker at en uhildet kommisjon skal gå gjennom den offentlige kommisjonsrapporten og hele handlingsforløpet i lys av det nye materialet som har kommet fram, sier hun.

- Hun underminerer sin egen troverdighet
- Jeg har hatt stor respekt for henne. Hun har betydd så mye for kvinnekampen i Norge. Og så skal hun underminere sin egen troverdighet på denne måten. Det virker som om USA-kritikken har gått til hodet på henne, sier tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund (HEF) Lars Gule til HEFs medlemsavis Fri tanke.

Ås er forberedet på at utspillene hennes vil bli gjenstand for kritikk.

- La hele hundeglammet komme. La dem spidde meg, bare kom igjen. Jeg lar ikke frykten for å bli latterliggjort stoppe meg i gjøre det jeg mener er riktig. Jeg er vant til å bli kalt hysterisk kvinnfolk, så det går helt bra, sier Ås som blant annet er kjent for å ha identifisert De fem hersketeknikkene.

Kommentarer til denne saken