NETTAVISEN MENER: Akkurat nå har UDI avtale om 17.500 midlertidige plasser i asylmottak. De fleste avtalene går i løpet av noen få uker, og det haster å få på plass permanente løsninger.

Selv om asylstrømmen nå er nede i under 1.000 nyankomne per uke, så er det likefullt en formidabel oppgave å skaffe alle tak over hodet.

Det er selgers marked, men det gjør ikke inntrykk på opposisjonen på Stortinget.

- SV ønsker å forby profitt på både asylmottak og annen velferd, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet, mens Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre «vil diskutere forbud mot utbytte for asylbaroner».

SVs forslag er nå til behandling i Stortingets finanskomité.

Det er bare å ønske lykke til. Planen har bare en hake, og det er at UDI for øyeblikket mangler 17.500 senger - og at de med samme fart i asyltilstrømningen som nå, vil mangle ytterligere 50.000 senger i løpet av 2016.

Det er fortsatt en stund igjen til jul, men det er å tro på julenissen at private eiere av egnede lokaler vil låne dem bort gratis i pur nestekjærlighet. Faktisk er det vel så sannsynlig at UDI kan miste endel av de midlertidige avtalene.

Intensjonen er at mange av avtalene kan forlenges. Men UDI kommer til å miste en rekke hotellplasser når skisesongen starter i høyfjellet, og hotelleierne må velge mellom kortsiktig fortjeneste på asylsøkere og langsiktig drift av hotellet.

UDIs egne tall viser en lang rekke midlertidige løsninger, der avtalene stort sett går ut rett før eller etter årsskiftet. - Avtalene har i utgangspunktet mulighet for forlengelse, skriver UDI, men de har ingen garanti at alle de midlertidige driverne ser seg tjent med å forlenge avtalene.

Nylig lyste UDI ut 7.500 mottaksplasser. De fikk tilbud om 5.407 plasser, og av disse har UDI inngått avtale om 3.180 mottaksplasser. Det er under halvparten av antallet man søkte etter.

Les mer: UDI har inngått avtaler om 3.180 mottaksplasser

- Vi kommer om kort tid til å lyse ut konkurranse på 30.000 nye plasser som skal komme i tillegg til plassene vi har inngått avtale om nå, opplyser UDI.

Det innebærer at UDI ser behov for nær 50.000 midlertidige mottaksplasser i løpet av neste år. Det er et formidabelt tall som utgjør nesten 1/3 av alle norske hotellsenger.

UDI har nå gjort avtale med Forsvarsbygg, Statsbygg og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å bygge større mottak. Målet er å kvitte seg med de dyre løsningene på høstens akutte problemer. Løsningen er store mottak med 1.000 plasser og mer.

- Dette har vært dyre og kortsiktige kontrakter som var nødvendig tidligere i høst. Dette har blant annet vært hoteller og leirsteder, skriver UDI på sin hjemmeside.

Les Nettavisen mener: Flyktninge-milliarder med dårlig kostnadskontroll

UDI-direktør Frode Forfang viser til at 1.000 i uken betyr 50.000 på et år, så utfordringene er på ingen måte over: - Det er fortsatt et veldig, veldig stort behov for mottaksplasser. Vi må ikke undervurdere det store gapet mellom det antallet mottaksplasser vi har i dag og det vi trenger i månedene og året som kommer, sier han.

I dag bor det 31.270 personer i asylmottak, og med ytterligere 50.000 nyankomne neste år, kan det bli snakk om kanskje 80.000 sengeplasser om ett år.

Nettavisen mener at UDI har svært dårlig tid hvis de skal ha opp mot 80.000 plasser på asylmottak om ett år. Et forbud mot fortjeneste virker som å tro på julenissen.

GUNNAR STAVRUM

Hva synes du om forslaget om forbud mot profitt på asylmottak?