Gå til sidens hovedinnhold

SV vil ha nasjonalt sikkerhetsråd

Norge trenger et nasjonalt sikkerhetsråd, mener SV-leder Kristin Halvorsen.

Satsing på Nordområdene og fredsbygging var nøkkelord da SV-lederen tirsdag la fram SVs tanker om en ny utenrikspolitikk.

Samtidig lanserte Kristin Halvorsen tanken om et nasjonalt sikkerhetsråd som kan bistå myndighetene i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Norge må være forberedt på nye trusler, mente hun.

- Utviklingen etter den kalde krigen og 11. september viser at den neste sikkerhetspolitiske utfordringen ikke blir lik den vi hadde sist, understreket Halvorsen.

Både politikere, forskere og forsvarseksperter bør være med i det nye norske sikkerhetsrådet, mener hun

- Vi trenger å kople til oss miljøer, nettopp folk som har faglig innsikt i forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Det nye rådet skal bare være et rådgivende organ for myndighetene dersom SV kommer i regjering.

- Det skal ikke være et representativt organ, men et kompetansemiljø som kan bidra til den offentlige debatten og gi råd, sier hun.

Rådet skal bestå av enkeltpersoner, ikke organisasjoner. Militæreksperter vil bli invitert til å være med, men offiserer som fortsatt er i tjeneste vil ikke få plass.

Ikke som å hoppe etter Wirkola
Under foredraget på Norsk utenrikspolitiske institutt (Nupi) understreket Halvorsen at SV vil kreve en mer aktiv utenrikspolitikk.

- Hvor meningsløst er ikke ropet fra Kjell Magne Bondevik og Jan Petersen om at alt «må ligge fast», at Norge må fortsette på autopilot, at all endring er farlig, sa hun.

- Å drive utenrikspolitikk etter Jan Petersen er ikke akkurat det samme som å hoppe etter Bjørn Wirkola, fortsatte hun..

Nato intet hinder
Samtidig understreket Halvorsen at SV ikke ville stå for noen radikal omlegging av Norge forhold til resten av verden.

- Ingen har krevd at Nato-medlemskap står i veien for regjeringsdeltakelse, sa Halvorsen til en stappfull sal ved Norsk utenrikspolitiske institutt.

- Vi er også enige om å sette Nordområdene øverst på dagsorden, fortsatte hun.

Blant tiltakene Halvorsen har savnet i den nåværende nordområdepolitikken, var å invitere flere stasledere på besøk til Svalbard, styrke den norske tilstedeværelsen i Nordområdene og øke samarbeidet med Russland.

Beskjedenhet
Hun mener også Norge må holde en tøffere linje overfor USA.

- Dagens regjering mener at hvis vi er positive til USA i dag, vil de være venner med oss i en framtidig krise. Men USA forholder seg til land ut fra sine egne interesser, understreket hun, men la til at SV ikke har tenkt å bryte med supermakten.

- De som frykter eller drømmer om en anti-amerikansk politikk, vil bli skuffet, sa hun.

Sorg
Kristin Halvorsen mente også det var på tide å vrake beskjedenheten i forhold til EU.

- Jeg merker fortsatt en slags sorgreaksjon fra 1994 i det norske utenrikspolitiske miljøet. Vi må ha en mer offensiv holdning til EU, hevdet hun.

- I EU dreier det seg om å slåss for sine egne interesser. Vi må tøffe oss opp, mente Halvorsen.

Blant de mange som hadde presset seg inn i møtelokalet på Nupi var tidligere SV-leder og nåværende fredsmekler Erik Solheim. Både Solheim og Halvorsen har vært lansert som mulige etterfølgere til Jan Petersen dersom de rødgrønne vinner valget. På spørsmål fra TV 2 Nettavisen om SV vil kreve utenriksministerposten i en eventuell ny regjering, var Halvorsen tilbakeholdende.

- Vi fordeler ikke noen poster på forhånd. Først skal vi vinne et valg. Men uansett kommer SV til å ha sterke meninger om norsk utenrikspolitikk, understreket hun.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken