Gå til sidens hovedinnhold

Svak dollar presser oljen

Oljen handles igjen til over 80 dollar.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Råoljen stiger på råvarebørsen i USA ettersom dollaren igjen viser svakhetstegn mot euroen, som øker investeringsappellen til råvarer. I tillegg slår gevinstsikring fra mandagens handel inn.

NA24 - din næringslivsavis

Dollaren fikk seg en liten knekk tirsdag på spekulasjoner om at USAs sentralbank vil kutte renten før utgangen av 2007. Mandag var det et markant fall i oljeprisen etter at dollaren styrket seg mot euroen. Veldig ofte beveger energi- og metallprisene seg motsatt vei av verdens mektigste valuta.

Dollarfall gir oljeøkning
- Råvarene tar seg opp grunnet svakheten i dollaren i sag. Det var en kraftig bevegelse ned i går når dollaren steg, I fraværet av andre nyheter vil råvaremarkedene fokusere på dollarens lave nivå, sier en råvareanalytiker, ifølge Bloomberg.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i november, 80,20 dollar. Dette var en oppgang på 1,5 prosent og prisene er nå 34 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Prisene steg også på andre edle råvarer som gull og sølv.

- Vi får et teknisk hopp i dag og det er forvirring rundt EIAs rapport. EIA snakker om økt etterspørsel etter fyringsolje fordi kaldere vær mens National Weather Service snakker prognoserer temperaturer over gjennomsnittet denne vinteren, sier en energianalytiker, ifølge Bloomberg.

Enorm vekst
På 90-tallet ble råoljen handlet mellom 15 og 25 dollar fatet 85 prosent av tiden. Det nåværende tiåret har prisene imidlertid steget til et snitt på 42 dollar fatet og med større svingninger i prisene. Siden januar 2002 har oljeprisene firedoblet seg grunnet den enorme etterspørselsveksten fra i hovedsak USA og Kina.

Råoljen satte prisrekord på 83,90 dollar fatet den 20. september i år.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis