Gå til sidens hovedinnhold

Svakeste boligtall på fire år

Boligtallene for 2007 er klare. - Vi har nok bommet litt alle sammen.

Det sier Torbjørn Ek i eiendomsmeglerforetakenes forening, etter at NEF presenterte boligprisstatistikken for desember i dag.

NA24 - din næringslivsavis

Boligprisene falt med 1,7 prosent fra november til desember. Sesongjustert gikk prisene ned med 0,6 prosent. Dermed har boligprisene falt for sjette måned på rad.

Boligprisene i desember var 1,9 prosent høyere enn i 2006. Det er den laveste 12-måneders veksten som er målt siden august 2003.

- I dag har vi fasiten for 2007. Vi har vel bommet litt alle sammen, sier Torbjørn Ek.

- Ikke så hakkende galt
Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund mener derimot ikke at tallene er så gale, sett i sammeneng med at desember generelt er en dårlig måned for boligsalg. Gjennomsnittsprisen i fjor endte opp 11 prosent sammenlignet med året 2006, altså vesentlig bedre enn tolvmånedersveksten (fra desember til desember), grunnet gode måneder første halvår 2007.

- Det ser ikke så hakkende galt ut for året som gikk. Folk kjøper ikke mye bolig i desember. Historisk er det en meget laber måned, sier direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter.

Mens det de foregående månedene er leilighetene som har fått unngjelde mest, er det denne gangen prisene på eneboligene som trekker mest ned. Eneboligene falt hele 2,5 prosent på en måned. Delte boliger går mot strømmen og fikk en opptur på 0,1 prosent. Leiligheter faller 1,7.

Ruglete start
Det er knyttet stor spenning til boligprisutviklingen i 2008.

- Vi spår tre prosent opp for 2008, sier formann i NEF, Øivind Tandberg.

Han tror likevel starten på det nye året vil være ruglete.

- Men så vil vi se en sterkere utvikling for resten av året, tror han.

Prognosene i året som kommer går fra dem som tror på et fall i boligprisene på 20 prosent, til de som spår en generell utflating og vekst på rundt fem prosent.

Stort volum
Usikkerheten er i første rekke knyttet til hvor mange som nå kaster seg på boligsalgsbølgen samt den generelle renteutviklingen.

Ved utgangen av desember var det fremdeles 12238 boliger til salgs på Finn.

- Det er fortsatt høyt for desember å være, sier Tveter i NEF.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?