Gå til sidens hovedinnhold

Svensk nei til agurkvodka

Vodka skal ikke lages av melk eller agurker, mener svenskene. Dermed blir det EU-bråk.

Et utkast fra EU legger opp til at vodka kan lages på alt fra melk til agurker.

NA24 - din næringslivsavis

Det får svenske politikere til å reise bust. De mener korn og poteter er det eneste riktige.

Korn og potet
2/3 av Europas vodka blir produsert i landene omkring Østersjøen, og 2/3 av produksjonen blir drukket i samme område. Og spør man svenske, finske og polske forbrukere er det ingen tvil: Vodka er en brennevin brent på korn eller poteter. Det viser en undersøkelse fra svenske V&S Group, som står bak Absolut.

- Undersøkelsen viser tydelig at forbrukerne venter at vodka lages nettopp på korn og poteter. Og jeg anser det for viktig å verne om forbrukernes forventninger, sier den svenske landbruksministeren Eskil Erlandsson, ifølge business.dk.

LES OGSÅ: På svensk spritjakt

Strid
For øyeblikket er EU i gang med å revidere spritlovgivningen fra 1989.

Den bestemmer blant annet hva man bruker til å fremstille whisky, rom, cognac og vodka. Her oppstår striden, fordi et utkast legger opp til at vodka snart kan lages på hva som helst, så lenge det står i varedeklarasjonen.

- Vi ønsker ikke å se vodka som et merke for destillert overskuddsvin eller billig-sprit av uklar opprinnelse, sier Peeter Luksep fra V& S Group.

Vodka oppnådde ikke samme beskyttelse som andre spritmerker da EU forrige gang lagde spritlovgivningen i 1989. Dengang var det uten praktisk betydning, fordi vodka primært ble laget og drukket i Nord- og Øst-Europa.

I dag står produsenter over hele verden på spranget til å brygge vodka på andre råvarer, og det får svenskene til å kreve beskyttelse.

Før helgen meldte for øvrig rom-produsenten Bacardi at de ønsker å kjøpe det svenske statseide Vin & Sprit, som blant annet står bak Absolut Vodka.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021