Svenska Dagbladet har fått tilgang til notatet, som ble distribuert internt i politiet i Stockholm i september i fjor.

I brevet beskrives hvilke rutiner politiet skal ha rundt såkalte hendelsesnotiser som formidles til offentligheten. Det handler om alt fra enkle trafikkulykker til grove lovbrudd som ran, mishandling og drap.

Det interne notatet er innført for å unngå at politiet kan oppfattes som rasistisk.

«Kritikk blir noen ganger fremsatt mot politiets meldinger rundt menneskers hudfarge. Det oppfattes som rasistisk. Da politiet ikke er rasistisk, og heller ikke skal oppfattes slik, så gjelder fra og med nå instruksene under her», heter det i brevet.

I Norge skal ikke denne problemstillingen være aktuell.

– Dette har ikke vært diskutert som en aktuell problemstilling i Norge. Det er følgelig ikke sendt ute noe tilsvarende direktiv fra oss, sier politiinspektør i Politidirektoratet (POD) Erling Børstad til Nettavisen.

Deretter følger en orientering om hvordan politiet skal kommunisere om lovbrudd. Ved hverdagskriminalitet som innbrudd skal informasjon ikke si noe om signalementer som høyde, hudfarge, etnisk opprinnelse eller nasjonalitet, heter det i direktivet.

Den aktuelle problemstillingen har ikke vært diskutert fra politisk hold i Norge.

– Det har ikke vært aktuelt fra departementets side å få politiet til å unngå signalement i slike saker. Jeg er heller ikke kjent med at dette har vært et tema i politiet, sier statssekretær i Justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen til Nettavisen.

(NTB/Nettavisen)