Gå til sidens hovedinnhold

Svensk politi skjerper beredskapen

Sikkerhetspolitiet i Sverige skjerper beredskapen etter uroen rundt Muhammed-tegningene. I Norge er sikkerhetsnivået uendret.

Trusler og dødsfatvaer er utferdiget mot Danmark og Norge. Både terroreksperter og sikkerhetspolitiet i de nordiske landene frykter at enkelte fanatikere skal gå fra ord til handling. Det svenske sikkerhetspolitiet Säfo har trappet opp sin beredskap, ifølge Expressen. I Norge sier informasjonsrådgiver Martin Berentsen i PST til TV 2 Nettavisen at sikkerhetsnivået er uendret.

Tema i fredagsbønnen
- Det er ingen tvil om at dette er et tema som mange imamer vil ta opp i fredagsbønnen i dag. Det kommer til å gå i alle retninger. De som tar til orde for å roe ned stemningen og de som vil oppildne den. I begge tilfeller vil saken koke hele tiden, sier Jan Hjärpe, professor og islamekspert ved Lunds universitet til Expressen.

Stemningen i Sverige er labil, sier muslimske religiøse ledere Expressen har snakket med.

- Jeg har fått mange telefoner fra sinte mennesker som krever at vi i dag under fredagsbønnen oppfordrer folk til å agere. Det koker her i Sverige. Alt kan skje, sier en anonym kilde til avisa.

Fredag morgen troppet demonstranter opp i det nordiske ambassadebygget i Jakarta i Indonesia og krevde en beklagelse fra den danske ambassadøren for Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten.

Norge hever ikke trusselnivået
Torsdag gikk flere væpnede palestinske grupper ut med trusler mot blant annet norske borgere etter Muhammed-karikaturene som blant annet sto på trykk i Magazinet.

- Vi tar enhver trussel mot nordmenn på største alvor. Vi gir de råd vi kan, og følger sikkerhetstjenestens vurderinger. Vi forstår det slik at PST jobber med dette, men at de ikke har hevet trusselnivået, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til TV 2 Nettavisen torsdag.

- Uendret sikkerhetsnivå
PST bekrefter dette overfor TV 2 Nettavisen fredag.

- Sikkerhetsnivået er uendret, det vil si moderat, slik det har vært siden 1. oktober 2004, sier informasjonsrådgiver Martin Berentsen ved PST til TV 2 Nettavisen.

UD fraråder nordmenn å reise til Vestbredden og Gaza.

Norges representasjonskontor i byen Al Ram på Vestbredden er blitt stengt for publikum, og tidligere i uka evakuerte Norsk Folkehjelp sitt kontor i Gaza by.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken