Gå til sidens hovedinnhold

Svenske jegere fikk juling i Tunis

De svenske turistene bar jaktvåpen da de havnet midt oppe i urolighetene i Tunis. Se video.

Tunisia kan få en ny regjering mandag. Søndag var det sammenstøt mellom hæren og bevæpnede gjenger og tilhengere av avgått president Zine al-Abidine Ben Ali.

Stridsvogner i hovedstaden
Stridsvogner patruljerte gatene i Tunis søndag, to dager etter at rasende demonstranter fikk president Ben Ali til å flykte fra landet. Regjeringens styrker syntes å ha kontroll over situasjonen nær presidentpalasset søndag, men det kunne høres skyting i nabolaget gjennom natten, melder innbyggere i området overfor CNN .

- Det er en krigssone, fortalte Mohamad Guiga på telefon til CNN. Han er bosattt rundt en kilometer fra presidentpalasset.

Søndag sa landets statsminister at en samlingssregjering vil bli dannet snart. Den nye regjeringen kan være på plass mandag, melder flere nyhetsbyråer.

Etter uker med demonstrasjoner - til dels voldelige, valgte president Zine al-Abidine Ben Ali fredag til slutt å bøye av og rømme landet.

Oppslutningen om protestene i landet økte i omfang, til tross for at demonstranter ble skutt og drept.

Trodde svensker var milits
Ni svenske jegere på tur med selskapet Svenska jaktresor ble søndag ettermiddag angrepet i hovedstaden Tunis. Her ble de mishandlet av en mobb som mistenkte at de var militsmenn. De svenske turistene bar på jaktvåpen. Ifølge lederen av gruppen, Erik Eckhardt, ble de reddet av soldater. Til svd.se forteller han at mobben rakk å gi dem en omgang juling og at deres lommebøker ble stjålet.

Jegerne var i Tunisia for å jakte villsvin og skulle ta et fly som ble innstilt. Derfor dro til til byen med drosje for å ta inn på et hotell.

Flere i gruppen skal ha hatt behov for legebehandling, men ingen havnet på sykehus, melder svenske medier.

SVTs reporter forteller at jegerne lå på bakken i 45 minutter mens mobben angrep dem.

Se video av mishandlingen fra BBC og SVT her.

HTML EMBED

Fraråder reiser til landet
Det norske utenriksdepartementet kom fredag med reiseråd for Tunisia der de frarådet nordmenn å reise til landet, hvis de ikke har helt nødvendige ærend. Reiserådet kom etter at flere land, blant dem Storbritannia, Sverige og Danmark, hadde advarte sine borgere mot å reise til landet.

Les UDs reiseråd for Tunisia her

Dansk UD advarte mot terrorfare.

- Det er risiko for terrorangrep mot vestlige mål i Tunisia, skriver det danske Udenrigsministeriet på sin hjemmeside.

Norge støtter demokratibevegelse
Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre sa lørdag at Norge støtter det tunisiske folkets ønske om et demokratisk Tunisia der politiske og sosiale rettigheter blir ivaretatt.

- Utviklingen har gått svært fort de siste dagene og situasjonen i landet er fortsatt spent og uavklart. Det er likefullt positivt at interimsmyndighetene allerede har lovet at valg vil bli avholdt innen kort tid, sier Støre ifølge en pressemelding.

- Omveltningene i Tunisia understreker at økonomiske og politiske reformer må gå hånd i hånd, og at grunnleggende menneskerettigheter må respekteres. Det er nå avgjørende at alle krefter bidrar til en fredelig overgang til et varig demokratisk styre i Tunisia, sier utenriksministeren.

Han sier hendelsene i Tunisa samtidig viser utfordringene for mange autoritære regimer i denne delen av verden.

- Autoritært styresett og manglende demokratisk legitimitet gjør det mer krevende å håndtere økonomiske og sosiale utfordringer, sier Støre.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken