Gå til sidens hovedinnhold

Svenske nynazister marsjerte

Marsjerende høyreekstremister skjemmet feiringen av den svenske nasjonaldagen i Stockholm mandag.

Svenskene hadde for første gang fått en nasjonal fridag til å feire sin nasjonaldag 6. juni. I Stockholm ble den skjemmet av marsjerende nynazister med uniformer og flagg.

Flere høyreekstreme grupper gjennomførte mandag det de kalte en nasjonalistisk demonstrasjon i hovedstaden. Ifølge arrangørene marsjerte et tusentall personer fra Odenplan. Politiet anslo tallet til cirka 800, skriver Expressens nettutgave.

Med uniformer
En gruppering som kaller seg Nasjonalsosialistisk Front deltok og hadde uniformert seg i sorte overdeler, kakibukser og militærstøvler. Toget marsjerte i stillhet, men ble enkelte steder møtt av buing fra folk som så dem passere.

Arrangerte motdemonstrasjoner
Det ble arrangert flere motdemonstrasjoner. Ifølge politiet i Stockholm deltok mellom 50 og 70 personer på et torgmøte på formiddagen i regi av Rättvisepartiet socialisterna. Ifølge arrangørene samlet møtet mellom 250 og 300 personer. Senere på dagen gjennomførte det svenske Venstre et møte på Hötorget, mens den antifascistiske organisasjonen Afa demonstrerte på Sergels torg, et møte som ifølge politiet samlet rundt 1000 personer, skriver Expressen.

Politiet hadde sørget for at de høyreekstreme og motdemonstrantene valgte ulike ruter og møtesteder.

Gikk rolig for seg
Tina Gustafsson, talskvinne for Stockholm-politiet betegnet mandagens demonstrasjoner som rolige. Det var ved 17-tiden ikke foretatt noen pågripelser.

Søndag kveld var det flere sammenstøt mellom høyreekstreme og antifascister. På Skanstull t-banestasjon ble en ung mann mishandlet av fem-seks ungdommer.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken