Gå til sidens hovedinnhold

Svenskehandelen blir enda billigere

Sjekk hvor mye billigere alkoholen blir nå.

Tirsdag 20. septemebr har den svenske regjeringen lagt frem sitt forslag til statsbudsjett, og der viser fasit at det ikke vil bli noen prisøkning på alkohol på minst halvannet år.

Dermed blir det enda mer lønnsomt å kjøre til Sverige for å hamstre whisky, gin, vin og øl.

Uendret i Sverige - dyrere i Norge
Dette i motsetning til i Norge der regjeringen i januar økte avgiftene med syv prosent etter en antakelse om at Sverige ville gjøre det samme.

- Konsekvensene har vært økte avgiftsforskjeller og markant nedgang i salget av brennevin på Vinmonopolet. Vi ber nå regjeringen om å reversere den norske avgiftsøkningen i statsbudsjettet som legges frem 6. oktober, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin og brennevinimportørenes forening (VBF) i en pressemelding.

Minst hundre kroner å spare
Ifølge VBF betyr den norske avgiftsøkningen i januar at en flaske brennevin på Vinmonopolet blir minst hundre kroner dyrere enn tilsvarende produkt i Sverige. Så langt i 2011 er salget av brennevin på Vinmonopolet blitt redusert med nesten fem prosent.

- Dersom regjeringen skal ha troverdighet i alkoholpolitikken må man ta konsekvensene av at den svenske avgiftsøkningen er uteblitt. Det er uansvarlig å undergrave Vinmonopolet ved å øke prisforskjellene. Vi forventer at regjeringen nå tar konsekvensene av en feilaktig politikk og reverserer avgiftsøkningen i statsbudsjettet til høsten, sier Jordheim til NA24.

Over seks millioner handleturer
I følge Statistisk Sentralbyrå (SSB) ble det i 2010 foretatt over 6,3 millioner handleturer over grensen. Samlet er handelslekkasjen på nesten 11 milliarder kroner og vin og brennevin er en viktig lokkevare for handleturene til Sverige.

­ Finansminister Sigbjørn Johnsen gjør det veldig lønnsomt å kjøre over grensen for å handle. Lave svenske alkoholavgifter lokker hundre tusen av nordmenn over grensen hvert år. Når forskjellene i avgiftsnivå mellom Norge og Sverige øker vil grensehandelen vokse. Den norske regjeringen er nødt til å redusere avgiftsnivået eller risikere at enda flere arbeidsplasser i handelsstanden går dukken, sier Jordheim.

Vinmonopolet taper
Nordmenns grensehandel på det svenske Systembolaget har økt kraftig de siste årene. Tall fra Systembolaget viser at deres utsalg langs norskegrensen i fjor solgte mer enn 30 millioner liter brennevin, vin, sterkøl og sider.

- Avgiftspolitikken slår dobbelt galt. Nordmenn drikker like mye om de kjøper alkoholen i Strømstad eller Halden. Snart er bare annenhver brennevinsflaske i Norge kjøpt over disk på Vinmonopolet. Dette gjør at Vinmonopolet både mister sin legitimitet og svekkes økonomisk. Det mest alvorlige er imidlertid at Norge mister kontrollen over alkoholpolitikken ved at man overlater stadig større del av omsetningen til turistimport og smugling, sier Jordheim.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken