Gå til sidens hovedinnhold

Svensker kjøper organer over Internett

Flere svensker har kontaktet såkalte organmeklere på Internett for så å reise til utlandet og kjøpe nye nyrer, melder SVTs Rapport.

Kjøperen må betale over en million kroner, mens giveren i beste fall får 20.000 av dem. Et titall svensker skal til nå ha kjøpt nyrer i utlandet. I Sverige det ikke ulovlig, melder NTB.

Vil skjerpe lovene

Nå foreslår Europarådets ekspertkomite kraftig skjerpede lover mot svartebørshandelen med organer i Europa. Den skjerpede lovgivningen skal også gjelde sykehuspersonell som er innbladet i håndteringen av organene.

–Vår anbefaling til medlemslandene er å utarbeide en strategi for alle europeiske land for å fordømme denne handelen. Problemet er reelt og kan blir enda mer omfattende i fremtiden, sier Rafael Matasanz, i Europarådets ekspertkomité, til SVT.

Øst-Europa

Den ulovlige handelen skal foregå blant annet i Moldovia, Tyrkia og Romania. Foreløpig er det mest nyrer som blir solgt, men dersom ikke ventetidene for å få organtransplantasjon i Sverige blir kortere kommer også andre organer til å dukke opp på det svarte markedet, ifølge SVT.

–Man risikerer å få en sykdom som er verre en den man vil kurere. Det er tross alt en risiko for at man blir smittet av hiv eller hepatitt, sier Håkan Gäbel i det svenske Helsetilsynet.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping