Gå til sidens hovedinnhold

Svenskevitsen ingen ler av

Slik ble den store festen til en fiasko.

Stockholms nye storstue, Friends Arena, er den nye hjemmebanen til fotballklubben AIK. Denne helgen kom utrolige 43.463 tilskuere for å se første seriekamp mot Syrianska.

Alt lå til rette for en heidundrandes fotballfest. Trodde svenskene. Allsvenskan har ikke sett et slikt tilskuertall på 36 år.

Men festen ble en fiasko fordi arenaen absorberte lyden. Det hørte ut som det var 4346 tilskuere, ikke 43.463, som så 0-0-kampen.

Kostet 1,9 milliarder
- Jeg har i alle fall snakket med 20-30 personer. Mange sier at de savner Råsunda, for det er bedre trykk der. Det blir ikke den samme høye lyden som man er vant mer, sier Daniel Wilhelmsson, en av lederne i supportergruppen Black Army.

- Det er tungt nå som arenaen sikkert skal stå der i 75 år, legger han til.

Svenskene har brukt 1,9 milliarder svenske kroner på å bygge arenaen, men har altså bommet med lyden.

Nå snakker man allerede om å bygge den om. Noe må i alle fall gjøres, virker man samstemte om.

- Man kan henge lydspeil over publikum, foreslår Lennart Nilsson, som er ansvarlig for akustikken i Friends Arena.

Slaktes i avisene
Både Erik Niva i Aftonbladet og Mathias Luhr i Expressen slakter lydnivået i sine kronikker etter kampen.

- Rett nok er ikke jeg den som bygde operahuset i Sydney, men her trenger man heller ikke en fagmann innen akustikk for å konstatere det åpenbare. Selv om tribunene ligger nære banen og taket er lukket der oppe i himmelen, høres 43.000 tilskuere på Friends Arena dårligere ut enn 13.000 gjorde på Råsunda - og mener du at dette er et bagatellmessig problem, har du nok heller ikke forstått hvorfor en fotballarena er noe mer og større enn et vanlig byggverk, skriver Niva.

Luhr spør seg hvordan denne festen kunne ende med en total punktering.

- Det føltes nesten som om stadion var lydisolert, konstaterer han.

Fokus på musikk
Utfordringen ligger angivelig i at det er vanskeligere å bygge et stadion som bærer lyden godt under konserter. Det er derfor dette man har fokusert på under byggingen av Friends Arena.

- Der handler det om å dempe de lave frekvensene. Ettersom musikken er vanskeligere, har vi tatt hånd om det. Kan vi ikke ta imot Bruce Springsteen til Friends fordi det låter elendig, er det en kjempekatastrofe, sier Lennart Nilsson.

Nilsson mener at han allerede for tre år siden kunne forutsi at fotballfansen ville klage.

Eierne av arenaen utelukker ikke at den blir bygd om.

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff

Kommentarer til denne saken