Gå til sidens hovedinnhold

Svenskevitsene kommer fra USA

Nordmenn morer seg over svenskevitser, men vet ikke at de egentlig stammer fra USA, der polakkene fikk gjennomgå.

Svenskevitsene er opprinnelig en lokal variant av en vitseform som startet i USA, skriver nettstedet Forskning.no.

- På 1960-tallet ble det vanskeligere å fortelle vitser om svarte, da tok de etniske vitsene om polakker og senere italienere over. Disse var lette å overføre til skandinaviske og andre forhold, fordi de bygger på etniske stereotypier, sier folklorist Velle Espeland ved Universitetet i Oslo.

Sammen med kollega Bengt af Klingberg ved Universitetet i Stockholm har han gått vitseformen nærmere etter i sømmene.

På 1970-tallet startet tabloidavisene VG og Expressen et svensk-norsk svar, og dermed var sjangeren svenskevitser etablert her på berget, og i Sverige med motsatt fortegn.

Vitsen om nordmannen, svensken og dansken som skulle se hvem som kunne være lengst inne i grisebingen er én klassiker, men slett ikke særnorsk. I R ussland er det polakken som tilslutt jager grisen ut. En svensk gjenganger er «Hva står det i bunnen av en colaflaske i Norge? - Åpnes i andre enden.»

Stereotypier er sentrale i denne vitsesjangeren, påpeker Velle Espeland ifølge Forskning.no og trekker fram vitsen om forskjellen mellom himmel og helvete som ett eksempel:

«I himmelen er engelskmenn politi, franskmenn elskere, italienere kokker, sveitsere mekanikere og det hele er organisert av tyskerne. I helvetet er engelskmenn kokker, sveitsere elskere, franskmenn mekanikere, tyskere politi og det hele er organisert av italienerne».

Kommentarer til denne saken