Gå til sidens hovedinnhold

Sverige gråter

STOCKHOLM (TV 2 Nettavisen): Svenskene er i sjokk. De gråter åpenlyst i Stockholms gater. Med roser strømmer de til kjøpesenteret der Anna Lindh ble drept.

- Dette er et sjokk for oss alle. Det som har skjedd, er forferdelig, sier Stefan Reijer til TV 2 Nettavisen.

Han er blank i øynene, og sier han nesten ikke har ord for å beskrive hvor stort sjokk det er at Anna Lindh er død.

Lindh var en svært populær politiker i Sverige. Hun var elsket av mange. Dette vises godt i Stockholms gater nå i ettermiddag. Utenfor kjøpesenteret der hun ble knivstukket i går, midt i Stockholm sentrum, strømmer det folk til. De kommer med roser. Noen tenner lys. Andre kommer med egne hilsener.

Folk gråter åpenlyst på gaten. Både unge og gamle. Etter å ha lagt ned blomster, blir de fleste bare stående og se på blomsterhavet. I stillhet.

Minneprotokoller

- Det er forferdelig fælt å høre at Anna Lindh er død. Jeg hadde aldri trodd at det skulle gå så ille etter at hun ble knivstukket, at hun skulle dø. Selv om jeg ikke er Sosialdemokrat, var Lindh den politikeren jeg så opp til og respekterte mest, sier Charlotte Leijonflycht (33).

Hun tok fri fra jobben for å legge ned en rose utenfor kjøpesenteret.

- Jeg har ikke klart å jobbe i dag. Jeg har bare sittet å sett på TV og vært i sjokk, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Utenfor kjøpesenteret er det også lagt ut to minneprotokoller på et bord, hvor de som ønsker kan skrive en siste hilsen til Anna Lindh. Svenskene står i kø for å få vist sin medfølelse.

Flagg på halv stang
- Det føles veldig vanskelig og ufattelig. Dette skal ikke skje i et land med demokrati og i vårt samfunn. Det føles som om en god venn har gått bort. Anna Lindh var Sveriges dyktigste politiker, sier Ingegerd Wallin-Erixon (70).

- Dette er kjempeleit. Lindh var en viktig person for Sverige. Vi bare måtte dra hit for å legge ned roser, sier Danne Nilsson (15) og Jonas Renhold (16). De fikk fri fra skolen for å delta i landesorgen.

Stockholm har nesten stoppet opp etter utenriksministerens død. Overalt i sentrum flagges det på halv stang. Landet er i sorg.

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen