Gå til sidens hovedinnhold

SVikefulle velgere

Bare fire av ti SV-velgere fra sist kommunevalg sier de vil stemme på partiet. Se video.

Det er liten grunn til å smile for SVs nestleder Audun Lysbakken over tallene i det ferske kommunevalgbarometeret.

SV går tilbake 2,8 prosentpoeng fra det første barometeret i mai, og ender på 8,3 prosent på målingen TNS Gallup har laget i samarbeid med Kommunal Rapport og TV 2.

Velgerne rømmer
Ingen andre partier har like dårlig tak på sine tidligere velgere. For mens 24 prosent av SV-velgerne fra sist har satt seg på gjerdet, har hele 31 prosent rømt over til Arbeiderpartiet. Bare 4 av 10 SV-velgere fra 2003 holder fast på partiet.

- Det er ikke godt nok, men vi må vi velge å se det som en mulighet, for vi har mange som har stemt på oss før som vi kan mobilisere, sier SVs nestleder Audun Lysbakken til TV 2 Nyhetskanalen.

Lysbakken mener SV må lykkes bedre med å vise at de står for det samme som de gjorde ved forrige kommunevalg og vise at klima er et viktig spørsmål i lokalvalgkampen for å holde bedre på sine tidligere velgere.

- Velgerne skal være nådeløse om partiene gjør gale ting, og nå har SV åpenbart gjort noe galt, sier Frp-formann Siv Jensen.

Ap opptur i nord
Med 79.000 tidligere SV-velgere holder regjeringsstorebror Arbeiderpartiet seg godt over 30 prosent. Partiet får 31,3 (+ 0,8) fra forrige kommunevalgbarometer.

Det er spesielt nord for Dovre at Arbeiderpartiet har fått nye velgere, her står partiet sterkere enn på lenge, med støtte fra 45 prosent av de spurte.

Senterpartiets oppslutning øker med 1,8 prosentpoeng til 7,1 prosent. Dermed holder regjeringspartiene samlet stillingen fra forrige måling.

Frp øker igjen
Fremskrittspartiet får sitt beste kommunevalgbarometer siden januar med en oppslutning på 22,4 prosent. Det er en fremgang på 2,3 prosentpoeng fra målingen i begynnelsen av mai, noe som får partiformann Siv Jensen til å smile.

- Det er klart jeg gjør, men meningsmålinger er meningsmålinger, jeg smiler først når jeg ser valgresultatet, håper jeg da, sier Siv Jensen til TV 2 Nyhetskanalen.

Kommunebarometeret er tatt opp fra 14. - 20. mai, og er det første etter at alle landsmøtene i partiene er avviklet. Frp-formannen tror fremgangen kan tilskrives landsmøtet for halvannen uke siden.

- Jeg håper at velgerne fikk med seg alle de positive vedtakene vi gjorde på vårt landsmøte, sier Jensen.

Labert for Høyre
Det er et stykke opp til Høyre-leder Erna Solbergs målsetning om å gjøre et like godt kommunevalg som for fire år siden. Det var Høyres dårligste kommunevalg med en oppslutning på 18,1.

Partiet går tilbake med 0,9 prosent og ender på 16,1. Partiet står klart sterkere i Oslo og Akershus enn i resten av landet.

50-års gave
Kanskje er Venstre-leder Lars Sponheim fornøyd når han på 50-årsdagen i dag ser 5-tallet igjen. Med 5,0 og en fremgang på 0,7 prosentpoeng er Venstre like store som Kristelig Folkeparti.

Det markante fallet i oppslutning for KrF fra 7,7 til 5,3 prosent for fjorten dager siden, bekreftes ved at partiet denne gang også ender på 5,0 som er en tilbakegang på 0,3.

Det nye partiet Rødt som fortsatt stiller til valg som RV, går tilbake 1 prosentpoeng til 2,5, mens andre partier og lister får en oppslutning på 2,2 (- 0,7).

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken