Gå til sidens hovedinnhold

Svikter sekstimersdagen

Forkjempere for sekstimersdagen viser gjerne til eksempler fra Sverige. Da må det være nedslående at Sveriges største fagforbund nå skroter dette kravet og prioriterer høyere lønn.

De som vil ha en sekstimersdag, argumenterer gjerne med at det vil gi lavere sykefravær, økt produktivitet og bedre trivsel, samt at det fremmer likestilling fordi det blir lettere å kombinere full jobb og familieliv for begge kjønn. Kravet har størst oppslutning i fagforbund i offentlig sektor.

Sverige trekkes gjerne frem som et foregangsland, hvor flere etater og bedrifter har prøvd ut sekstimersdagen, tilsynelatende med ganske ulike resultater.

Da må det være en nedtur for norske tilhengere av sekstimersdagen at det mandag ble kjent at Sveriges største fagforbund Kommunal nedprioriterer dette kravet, som forbundet har kjempet for i nesten 20 år.

Grunnen er rett og slett at et klart flertall av medlemmene sier nei takk til å jobbe mindre enn 35 timer i uken. Halvparten av medlemmene jobber nå deltid, og for mange er dette ufrivillig. De vil ha fulltidsjobb, og de vil ha høyere lønn.

Ingen effekt
Kommunal har også vurdert erfaringene med sekstimersdag i Kiruna, hvor man i hjemmehjelpen hadde sekstimersdag fra 1989 til ordningen ble avviklet ved utgangen av 2005 fordi den var for dyr.

I rapporten konkluderer Kommunal med at man ikke kan påvise lavere sykefravær eller bedre trivsel på grunn av sekstimersdagen i Kiruna. Det som er sikkert er at kostnadene har økt.

Avveiing
Det er klart at en for lang arbeidstid er negativt, både for den enkelte og for samfunnet. Ingen ønsker at folk skal jobbe seg i hjel. Vi er rike nok til å prioritere fritid. Men det blir også galt med en for kort arbeidstid, fordi det fører til dårlig verdiskapning og dermed svakere velstandsutvikling i samfunnet. Jeg tror det fleste synes dagens nivå er en grei avveiing.

Ønsker man å jobbe mindre og få mindre lønn, er jo det mulig for mange av oss allerede i dag. Det problematiske er når kortere arbeidstid kombineres med den samme lønnen som før – noe de fleste forkjempere for sekstimersdag legger til grunn.

Selv om man i offentlig sektor kan vedta dette, er det grunn til å tro at en kortere arbeidstid over tid kommer til å slå gjennom i lønnsnivået. Det er tross alt verdiskapningen på jobben vi får betalt for, enten vi er sykepleiere eller aksjemeglere. Jeg er ikke i tvil om at grupper som innfører sekstimersdag over tid vil sakke akterut i lønnsutviklingen. De blir i realiteten deltidsansatte med deltidslønn.

Hva med å prøve det selv?
Noen hevder at det ikke er noe tap i verdiskapning ved innføring av sekstimersdag fordi man blir mer effektiv.

Jeg har diskutert dette med mange, og jeg pleier å stille følgende spørsmål: Sett at du selv skulle etablere en bedrift. Sett at du lånte penger på huset og at du tok ansvar for ansatte du fikk med deg. Ville du da jobbe seks timer pr. dag? Ville du ønske at dine ansatte skulle ha sekstimersdag?

Ingen har til nå svart ja. Og hvis man ikke ville satse egne midler på sekstimersdagens fortreffelighet, hvorfor skal man da satse andres penger?

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Analytikere trenger regnehjelp
Jeg, en idiot
Ikke hør på finansselgerne!
Trikser dyr mat billig
Oljemesse i eksosdis
Stordalen, her er 1. mai-talen din!
Blir vi nyskapende av oljepenger?
Atomkraft? OK da!
Vive la différence!
Svenskevits i kraftmarkedet
Er de rødgrønne bra for børsen?
Kan ikke bli verre enn Berlusconi
Hurra for oljefondet!
Selg SAS!

Kommentarer til denne saken