Gå til sidens hovedinnhold

Svindler Lånekassen som aldri før

Nye tall viser urovekkende økning i svindel fra Lånekassen.

Flere studenter svindler til seg stipend fra Lånekassen. Nå vil Lånekassen øke intensiteten på kontrollene.

En omfattende kontrollaksjon fra Lånekassen viser at studenter kan ha svindlet til seg studiestipend for tilsammen 72 millioner kroner i forrige studieår. Svindlerne er studenter som utgir seg for å være borteboere ved å oppgi falsk adresse.

Av 1000 kontrollerte studenter som har oppgitt å være borteboere i inneværende studieår kunne 45 av de kontrollerte studentene, 4,5 prosent, ikke dokumentere at de bodde borte. For et år siden var andelen 3,6 prosent.

- Uheldig
– Økningen fra fjorårets kontroll er uheldig, men samtidig begrenset, forteller administrerende direktør i Lånekassen Marianne Andreassen til studentavisen Universitas.

Hun sier at Lånekassen vil fortsette med kontrollene, og øke intensiteten. Alle tips som Lånekassen mottar, vil bli fulgt opp.

– Vi må hele tiden vurdere hvor strenge vi kan bli før det går utover det store flertallet av ærlige studenter. Strengere kontroll kan føre til mer byråkrati og et mer tungvint system for å bli støttemottaker. Systemet er basert på tillit, og det ønsker vi at det skal fortsette å være. Det er ikke aktuelt å innføre et eget kontrollorgan, sier Andreassen.

Ubetinget fengsel hos Nav
– Svindel er ulovlig, og studenter som jukser til seg penger på denne måten kan sammenlignes med nav’ere. Det finnes tilfeller hvor folk som har svindlet Nav har blitt dømt til ubetinget fengsel, sier professor ved Handelshøyskolen BI Petter Gottschalk til Universitas.

Lånekassen har imidlertid ikke vurdert noan av de nye tilfellene som grove nok til at de er anmeldt politiet. Lånekassen melder til Universitas at de ikke utelukker at det kan bli aktuelt i framtida.

Gottschalk mener en økning i slike svindeltilfeller kan føre til at politiet kommer raskere på banen. Han oppfordrer Lånekassen til å skjerpe kontrollvirksomheten ytterligere, for eksempel ved å opprette et kontrollorgan, slik Nav har gjort.

Kan kreve tilbakebetaling
Studenter som søker om støtte fra Lånekassen må oppgi om de bor hjemme eller ikke. Det er bare de som bor borte som har rett til å få omgjort lånet til stipend etter bestått eksamen.En student som blir tatt for juks, kan miste rettighetene sine i Lånekassen. Studenten mister da retten til å motta støtte, betalingsutsettelse og rentefritak.

– Det vanligste er at studenten mister retten i like mange semestre som vedkommende har jukset til seg stipend. I de mest alvorlige tilfellene stiller vi krav om umiddelbar tilbakebetaling av hele det uberettigede støttebeløpet, forteller Andreassen.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken