Akkurat nå sprer H1N1-viruset sykdom på den sørlig halvkule. Noen nordmenn som har vært på reise har fått viruset, men det sirkulerer ikke lenger i den norske befolkningen. På verdensbasis er nå så mange immune at den videre spredningen ligner vanlig sesonginfluensa.

Lekfolk og lærde strides ennå om hvor stor fare viruset egentlig representerte, og skepsisen mot den anbefalte vaksinen var så stor at Folkehelseinstituttet i vinter ble truet med politianmeldelse.

Men nå erklærer Verdens helseorganisasjon (WHO) at faren er over. Det er ikke lenger noen pandemi med influensa A(H1N1).

- Har ikke lenger høy beredskap
- Det at WHO nå erklærer pandemien for over har liten praktisk betydning for norske forhold. Vi har ikke lenger høy beredskap i helsetjenesten, men vi forbereder oss på at viruset kan komme tilbake til Norge under influensasesongen i i vinter, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, ifølge en pressemelding.

Årets vaksine mot sesonginfluensa vil også gi beskyttelse mot H1N1-viruset. I høst blir den sendt til kommunene som skal tilby dem til risikogruppene.

45 prosent tok vaksinen
En studie utført av Folkehelseinstituttet viser at nesten 60 prosent av befolkningen ved begynnelsen av 2010 hadde målbar immunitet mot pandemiviruset. Det fikk de gjennom å bli syke eller fordi de vaksinerte seg. Rundt 45 prosent av den norske befolkningen ble vaksinert mot H1N1-influensaen i løpet av pandemien.

Kritikken mot Verdens helseorganisasjon og norske helsemyndigheter økte i styrke etter hvert som det omfattende og kostbare vaksineringsprogrammet ble gjennomført samtidig som de verste anslagene for smittespredning viste seg å være overdrevet.

Går helsemyndighetene etter i sømmene
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap skal i høst presentere en rapport om helsetjenestens og helsemyndighetenes håndtering av pandemien. Også WHO er i gang med en gjennomgang av svineinfluensahåndteringen.