En rekke soldater har blitt syke på Forsvarets Gardeskole på Terningmoen utenfor Elverum.

- Det er noen som har meldt fra om influensasymptomer, men vi vet ikke om det er svineinfluensa, sier kaptein Joar Sæterdal Vik ved Gardens mediesenter til Nettavisen.

Har du et tips om saken? ta kontakt på vaktsjef@nettavisen.no, eller ring 2100 6010.

59 permitteres
Leger og helsepersonell har onsdag undersøkt de som føler seg dårlig, og på bakgrunn av dette er det blitt besluttet at 59 gardister skal sendes hjem på en ukes permisjon.

- Det er to muligheter. Det ene er å isolere dem i leiren, mens det andre er å permittere dem. Men vi kan ikke bare permittere og sende dem hjem om de er for syke, da blir de isolert her, sier Vik.

Testene ble tatt onsdag og Vik regner med å få svar på prøvene over helgen. Soldater som nå sendes hjem med offentlig transport eller kjører egen bil må ikke ha en temperatur over 38 grader.

Han presiserer at lokalbefolkning ikke har noen grunn til å være urolig eller engstelig. Det at soldatene sendes hjem er rutiner som bidrar til mindre smittefare. Gjeldende regler fra Folkehelseinstituttet og legens vurdering er lagt til grunn for hjemsendelse.

Ingen av gardistene er alvorlig syke og Vik sier de gjør det de kan for å hindre videre smitte.

- Vi ønsker å gjøre det vi kan for å bidra til å minske smittefaren, og det er derfor vi permitterer soldatene. Det er klart at når vi bor så tett som vi gjør, og har en fysisk krevende jobb, så må vi ta forholdsregler for å bidra til å redusere smitten, sier Vik til Nettavisen.

- Helt udramatisk
Kapteinen presiserer at det ikke er noe dramatikk i situasjonen.

- Det er helt udramatisk. Vi har veldig god kontroll på situasjonen, sier Vik.

Han forteller at det er blitt tatt stikkprøver av soldatene, for å se om det virkelig er svineinfluensa. En mulig årsak til symptomene kan også være bivirkninger av en vaksine som gardistene tok tirsdag.

- De tok en vaksine i går som kan være noe av bakgrunnen til at noen kan være dårlig. En mulig bivirkning av en vaksine kan være influensalignende symptomer, sier Vik.

- Vi hadde en runde her tidligere, der vi hadde noen utbrudd og noen soldater som hadde influensasymptomer. Men så har det en nedgang fram til nå, og nå kan vi se konturen til at vi får en oppgang igjen, sier kapteinen.