Gå til sidens hovedinnhold

Swix tror Nystad snakker tull

- Jeg tror Knut er veldig frustrert.


SOTSJI (Nettavisen):
Langrennslandslaget smøresjef Knut Nystad hevdet mandag morgen at Norge ikke får samme tilgang til smøreprodukter som konkurrentene.

- Vi har fått bekreftet at det finnes ting som ikke vi har fått, sa Nystad.

- Knut er frustrert
Det tror administrerende direktør i Swix, Ulf Bjerknes, ikke stemmer. Han tror i stedet en presset norsk smøresjef er frustrert over å ha takket nei til enkelte produkter.

- Jeg tror Knut er veldig frustrert. Jeg tror faktisk ikke at det er noen som holder igjen produkter. Jeg tror Knut har fått tilbud om bruk av produkter fra både oss og andre, men han har valgt å ikke bruke alt som har blitt tilbudt ham, sier Swix-direktøren til Nettavisen.

Swix er som kjent en av landslagets nærmeste samarbeidspartnere.

Da Nystad mandag morgen ble bedt om å utdype, begrunnet han påstanden om at leverandører velger å gi bestemt utstyr til andre land enn Norge med at de er lei den norske dominansen.

- Jeg tror Norge er sett på som en dominerende nasjon, og det har alltid vært snakk om at Norge er for dominerende. Nå har man en sjanse til å skape andre vinnere, som på lang sikt er positivt for sporten. Men det er sabla irriterende, sa Nystad.

Tull, mener Swix.

- De har fått tilbud både fra oss og andre, men Knut har ikke valgt å bruke det. Det kan være det som frustrerer ham, at han kunne ha brukt noe han ble tilbudt. Men det er ikke noe vi har utviklet som vi har nektet dem tilgang på. Det er ikke noe vi vil finne på, fortsetter Swix-direktøren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


- Knut valgte å ikke høre

Bjerknes legger imidlertid til at det ikke er uvanlig at det norske smøreteamet takker nei til enkelte nye produkter.

- Vi har utviklet en del produkter og smøreråd som Knut har valgt å ikke følge. Men det er ganske vanlig. Vi jobber der borte som smørerådgiver for alle landslagene. Vi har 13 smørere der borte som jobber på tvers av alle landslag. Det er vi som leverer mesteparten av smøringen. Det er veldig mange landslag som bruker oss mye fordi de har små smørelag. Mens Norge som har så stort og omfattende lag, bruker oss mindre. Det er fordi de har så mye resurser, forklarer Bjerknes.

- Jeg tror ikke smøringen er hovedårsaken til at de sliter, fortsetter Swix-direktøren.

- Vet du om det er nasjoner som har benyttet seg av produkter Norge ikke har tatt med?

- Det har vi aldri noe ordentlig svar på før etter OL. Men jeg er rimelig sikker på at det er mange nasjoner som har brukt våre smøreråd der borte. Hvor mye Knut Nystad og Norge har brukt de, det kan jeg ikke svare på. Det vet vi aldri før vi snakker med dem etter OL, sier Bjerknes.

- Behandler alle likt
Men han vet og garanterer at Swix aldri har nektet Norge tilgang på produkter.

- Nei, det har vi aldri gjort for noen. Før OL og under OL så har vi et prinsipp internt at vi skal gi alle en lik sjanse. Vi jobber like åpent for Sverige som vi gjør mot Norge. Ellers kunne vi aldri vært en voksleverandør, forklarer Swix-direktøren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Landslagssjef Vidar Løfshus sier riktignok til Nettavisen at han ikke tror Swix er blant produsentene som holder tilbake produkter, men er klar på at Norge må finne seg i at andre produsenter gjør det.

- En av de egenskapene jeg virkelig setter pris på med Knut, er at han er en fantastisk relasjonsbygger, og han har en veldig god relasjon med produsenter. Men så er det plutselig sånn at det er produsenter som kan komme fra Frankrike eller Sverige, som har bedre relasjoner med de landslagene. Det er noe vi bare må leve med. Vi har gode relasjoner med Swix og en del leverandører i Norge. Så er det kanskje andre land som har bedre relasjoner enn andre, sier Løfshus til Nettavisen.

- Det har alltid vært sånn. For å dra det litt tilbake, så kom Cera i 1987, som var et nytt produkt. Så fikk vi et veldig forsprang med strukturer gjennom 90-tallet. Så kom galliumen, som japanerne brukte i 2009. Det er alltid noen milepæler opp gjennom tiden, forklarer Løfshus.

- Svaret kan ligge foran nesen
Petter Northug var den eneste som hadde godkjente ski under stafetten søndag. Men han gikk på fabrikkslip, ikke ski som var håndtert av det norske smøreteamet.

- Svaret kan ligge rett foran nesen på oss. Det er det som er så irriterende, men samtidig fascinerende, sa Nystad mandag morgen.

Neste mulighet for langrennsjubel kommer førstkommende onsdag. Da skal både gutta og jentene ut i lagsprint, som starter klokken ti norsk tid.

Etter det skal langrenns-OL avsluttes med den tradisjonsrike femmila søndag. Da bør skiene være i orden, for som Chris Jespersen påpekte etter stafettfiaskoen:

- Jeg går ikke fem mil på sånne ski.

Kommentarer til denne saken