Sommeren 2008 kjøpte Oslo-mannen og hans kone en hytte til 6,4 millioner kroner i idylliske Hallangspollen ved Drøbak. Det ble starten på et mareritt.

SELGE HYTTA?Sjekk ut Meglerguiden

Det skulle vise seg at hytta hadde store fuktskader. Rett etter overtakelsen var stanken i hytta så sterk at ekteparet ikke orket å bo der. De ble rett og slett syke av den.

Etter et par dager stengte de hytta, tok med seg møblene, og flyttet tilbake til sin gamle hytte i nærheten.

Føler seg lurt
- Det er klart vi føler oss lurt, også fordi det i prospektet står at stedet er godt vedlikeholdt, sa mannen til Nettavisen i vår.

«Unik fritidseiendom med strandlinje og flytebrygge» reklamerte selger med i prospektet.

FØLG FRITIDSMARKEDET PÅ BOLIGA.NO

I rapporten fra Norsk Husinspeksjon og Skadetakst het det imidlertid:

«Luktproblemene i hytten skyldes for høy relativ luftfuktighet og dermed angrep av muggsopp etc.(...) Årsaken til dette antas å være lengre tids fuktbelastning på grunn av svekket dreneringsfunksjon».

Tilstandsrapporter fra to forskjellige takstmenn konkluderte med at hytta hadde store fuktskader. Det var omfattende soppangrep, noe som bidro til den ubehagelige og helseskadelige lukten.

Krevde heving
Selger hadde i sin egenerklæring krysset av for at han ikke kjente til fuktskader.

Med hjelp av Help Forsikring krevde ekteparet heving av kjøpet. De mente skadene var så omfattende og ubehagelige, og utgjorde så stor del av eiendommens verdi at det burde være grunnlag for heving. Det var ikke selger enig i.

«Fordi dreneringen har nådd en alder av 23 år, vil kostnadene til ny drenering isolert sett ikke medføre at eiendommen er i vesentlig dårligere stand enn hva kjøper kunne forvente», sto det i svaret fra selgers eierskifteforsikringsselskap, datert 23. april i år.

Motparten viser videre til den høye verdien av eiendommen der tomtekostnaden er den vesentligste komponenten.

Nå har ekteparet inngått forlik med selger, men føler det er en seier med bismak. De kjøpte hytta i fjor, men kan ikke ta den i bruk før neste sommer.

I mellomtiden har de beholdt den gamle hytta for å ha et sted å feriere. Finanskostnadene ved å sitte på begge hyttene har kjøper grovt beregnet til en halv million. Dette er utgifter han ikke får dekket.

Forlik
- Vi er ikke fornøyd med at vi ikke fikk hevet kjøpet slik vi krevet. Det kunne vi kanskje oppnådd gjennom en rettsprosess. Men såvidt jeg har skjønt, så hadde det vært veldig usikkert om vi hadde oppnådd dette i retten, sier mannen til Nettavisen.

Han er likevel glad for forliket på 825.000 kroner. Dette er ikke så langt unna omkostningene ved å utbedre skadene. Disse har takstmannen beregnet til 873.000 kroner. Så spørs det om håndtverkerne klarer å holde seg innenfor budsjettene.

Ekteparet er glade for at de tegnet boligkjøperforsikring hos Help Forsikring.

- Gjennom forsikringen har vi fått dekket både takstomkostninger og advokatkostnader, sier de.

Help-advokat Dag Are Børresen mener denne saken illustrerer at terskelen for å få gjennomslag for heving er høy.

- Heving er den alvorligste sanksjonen man har mot en selger, og heving er forbeholdt spesielle tilfeller, sier Børresen til Nettavisen.

Han fremholder at så lenge det er mulig å rette manglene på annen måte, uten urimelig ulempe for kjøper, så vil retten normalt gå inn for dette.

I dette tilfellet dreide det seg om en hytte, og ikke en bolig. Dette er selvfølgelig med på å redusere ulempen for kjøper. Videre var det konkrete mangler som det var mulig å utbedre, og mulig å beregne prisen på.

Men generelt mener Børresen at det er synd at saker med store mangler tar så mye tid og krefter for kjøper å få løst. Ofte er det slik at det først blir bevegelse i saken når kjøper tar ut stevning.

- Det er helt unødvendig ressursbruk at man må nærme seg retten for å få til en løsning med selger, sier han.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).