Ved flere anledninger har helsepersonell ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø bedt om hjelp fra helbredere med påståtte overnaturlige evner og det uten at pasientene selv har bedt om det, avslører avisa Nordlys.

Har du opplevd lignende? Tips Nettavisen ved å sende SMS/MMS til 1930, e-post til tips@nettavisen.no eller ring 2100 6010.

- Stoppet blod
Det er tidligere sykehusdirektør Knut Schrøder som bekrefter opplysningene overfor Nordlys.

- På øre-, nese-, halsavdelingen hvor jeg jobbet som lege på 70- og 80-tallet hendte det at pasienter hadde neseblod som vi hadde vanskelig for å stoppe. Jeg opplevde flere ganger at helsepersonell ved sykehuset da ringte folk som kunne stoppe blod, sier Schrøder til avisen.

Ifølge Nordlys skal sykehuset (som tidligere ble kalt RiTø og RST, red.anm.) ha vært liberale med tanke på regulering av bruk av alternativ behandling.

Betalte healer
Sykehuset har også hatt en healer på lønningslisten, skriver avisen.

Eks-direktøren sier det foregår mye på sykehuset uten at sykehusdirektøren vet om det.

- Same stoppet blødning
Avisen har også intervjuet legen Fridtjof Andersen. Andersen forteller avisen om en episode fra 70-tallet hvor en kvinne fikk alvorlige blødninger under en operasjon.

Les hele saken i Nordlys her.

Legene klarte ikke hindre blødningen og løsningen ble dermed at sykehuset ringte etter en same, som skulle ha helbredende evner. Samen utførte et ritual og dro. Kort tid etter stanset blødningen av seg selv, forteller han.

Også sykepleier og antropolog Anni Henrikssen bekrefter at det har vært flere episoder hvor sykehuset har leid inn helbredere, såkalte lesere og folk med påståtte overnaturlige krefter.

Snåsamenn overalt
Debatten om alternativ medisin starter for alvor tidligere denne uken da helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sto frem med sin historie. Hanssen kontaktet Snåsamannnen Toralf Gjerstad da Hanssens sønn fikk kolikk.

Ifølge Hanssen ble sønnen kort tid etter frisk og helseministeren har siden tolket det som at Snåsamannen helbredet sønnen hans.

Etter Hanssens utspill har også en rekke andre politikere stått frem med lignende historier eller med at de tror på overnaturlige krefter.