50 sykepleiere i Oslo og Stavanger går tirsdag morgen ut i streik, melder NTB.

6. januar ble forhandlingene om tariffavtale mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service brutt, nesten tre år etter at de startet, og saken gikk da til mekling. Heller ikke den førte fram og fra tirsdag morgen vil private sykehjem i Oslo og Stavanger rammes av streik.

Minstelønn og ansiennitet
Tilbudet fra NHO Service har en minstelønn for sykepleiere på kr 290.000 og ingen ansiennitetsstige, mens NSF er det samme som i KS og HSHs helse -og sosiale tjenester, med kr 310.700 i begynnerlønn, 314.300 etter 4 år, 322 800 etter 8 år og 353.700 etter 10 år.

- Etter snart tre år med forhandlinger mener beklageligvis NHO Service fortsatt at sykepleierne skal akseptere dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn ellers i privat sektor og det offentlige. At NHO-bedrifter slik skaffer seg konkurransefordeler på bekostning av sykepleierne er uakseptabelt, og vi må dessverre ty til det sterkeste virkemidlet vi har, skriver Lisbeth Normann, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, i en pressemelding

Liv og helse
NHO Service mener derimot det er umulig at et annet forbund skal få andre vilkår en nåværende tariffpart.

- NHO Service har i dag en tariffavtale med Fagforbundet i LO som dekker sykepleiere. Det er umulig for NHO Service at et annet forbund, som vi i dag ikke har avtale med, skal få andre vilkår en nåværende tariffpart, sier administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund i en pressemelding.

NHO frykter også for konsekvensene ved en streik.

- Ansvaret for liv og helse ligger derfor nå hos NSF. Det vanskeliggjør saken at NSF har varslet at de kun vil gi dispensasjon for en dag av gangen.

Disse streiker:
Første uttak, 50 sykepleiere fra tirsdag morgen følgende steder:
Oppsalhjemmet (Norlandia), Oslo

Midtåsenhjemmet (Adecco), Oslo

St.Hanshaugen omsorgssenter (Carema), Oslo

Paulus sykehjem (Attendo Care), Oslo

Boganes sykehjem (Norlandia), Rogaland

Andre uttak, 50 sykepleiere fra torsdag morgen følgende steder:
Lambertseter sykehjem (Norlandia), Oslo

Madserud sykehjem (Norlandia), Oslo

Haukeland sykehotell (Medirest), Hordaland

Søreide sykehjem (Aleris Omsorg), Hordaland

Gullhaug bo og behandlingshjem (Attendo Care), Akershus

(Kilde: NTB)