Gå til sidens hovedinnhold

Sykepleierstudenter må rømme

Evy Fjellro og fire andre norske sykepleiere så røyken fra den påtente danske ambassaden da de kjørte til flyplassen for å komme seg ut av Libanon.

SE TV 2s siste ekstrasending på web-tv (abonnement)

Evy Fjellro (46) og hennes fire studievenninner har hatt praksis i en palestinsk flyktningeleir i Beirut.

Lærerene deres bestemte allerede på fredag at studentene måtte hjem. Etter at ambassaden i Damaskus ble brent ned lørdag, ringte UD og ba dem holde seg i ro. Søndag spredte urolighetene seg til Beirut, og ambassaden ringte og ba sykepleierne komme seg hjem til Norge så fort som mulig.

  • Er du i Libanon, eller kjenner du noen som oppholder seg der? Skriv til vaktsjef@tv2.no

Så røyk
- Vi bodde hos en libanesisk venn bare fem minutter fra ambassaden. Da han og en kompis kjørte oss til flyplassen, så vi svart røyk fra den brennende ambassaden, forteller hun til TV 2 Nettavisen.

Fjellro har sammen med Silje Folkvord, Ida Mellum Stene, Torunn Hansen og Maria Bakland (22 og 23 år) jobbet med eldreomsorg i den palestinske flyktningeleiren Borj al Barajneh i Beirut. De har drevet hjemmeomsorg for de eldre, og bodd hos palestinske familier. Egentlig skulle de være der i seks uker, men nå blir oppholdet avbrutt halvveis.

- Vi synes det er veldig trist. Det var så tungt å si adjø til alle sammen. Men vi skjønner jo situasjonen, og ser alvoret i det, sier Fjellro.

- Godt å komme hjem
- Er dere redde?

- Nei, på en måte er det bare uvirkelig for oss, for det var så fredelig i leiren og vi følte oss trygge. Men i dag da vi fikk beskjed fra ambassaden om at vi måtte dra, følte vi at nå blir det godt å komme seg hjem.

Fredag brente noen av innbyggerne europeiske produkter i protest mot publiseringen av Mohammed-karikaturene, og det ble hengt opp plakater i leiren der med oppfordring til å boikotte norske og danske varer. De norske studentene følte seg likevel ikke truet.

- I flyktningeleiren var det 4000 mennesker. Alle kjente oss, vi følte oss ivaretatt, og vi følte at de skjønte vi ikke hadde noe å gjøre med det som skjedde, sier Fjellro.

100 nordmenn
Utenriksdepartementet opplyser at det er et hundretalls nordmenn i Libanon, og at de har vært i kontakt med samtlige. Norges ambassadør til Amman i Jordan blir sendt til Beirut for å vurdere situasjonen nærmere. Etter at Amman-ambassadøren har undersøkt forholdene, vil det bli avgjort om alle nordmennene skal evakueres.

- Inntil videre rådes nordmennene til å holde seg inne, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD til TV 2 Nettavisen.

Hun opplyser at sikkerheten ved det norske ambassadekontoret i Beirut, som er stengt søndag, er øket. Alle ambassadene i Midt-Østen er blitt bedt om å øke sikkerhetsnivået.

- Vi følger situasjonen nøye, og har bedt ambassadene våre om å utvise økt aktsomhet. De skal vurdere om det er behov for ekstra sikkerhetstiltak, og fortløpende rapportere hjem om situasjonen, sier Sandsten.

UD advarer nordmenn mot å dra til Vestbredden, Gaza og Syria, og vurderer å endre reiserådene for Libanon.

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera

Kommentarer til denne saken