Gå til sidens hovedinnhold

- Sylvia Brustad håner de psykisk syke

- Hadde jeg bare fått hjelp tidligere, sier en mann som var alvorlig syk. Flere mener den rød-grønne regjeringen har sviktet grovt.

(iOslo.no) Når man får livet ødelagt av angst og depresjon, må man i 2008 formulere et brev til flere psykologer hvor man søker om å få lov til å komme til samtale. Dette brevet får du svar på etter 6-12 måneder - hvis du i det hele tatt får svar. De psykologene som har avtale med staten, kan selv velge hvem de vil ta inn - og ikke. Oftest er det også helt fullt.

Det finnes ingen konkrete tall på hvor mange som står og venter på å få komme til psykolog, men etter det iOslo.no får opplyst fra Rådet for Psykisk Helse, er det «sannsynligvis veldig mange». Nå er det flere som begynner å miste tålmodigheten med Sylvia Brustad. Én av dem er en mann som ventet i to år på psykologhjelp - som han aldri fikk.

Har du tips til denne saken? Send oss en e-post!

Bortkastede år
- Det var en helt forferdelig situasjon, for jeg følte jeg led av noe som kunne behandles. Hadde jeg bare fått hjelp, hadde jeg ikke måttet være syk og arbeidsledig i flere år, sier mannen til iOslo.no. Han ønsker å være anonym.

Først da han for alvor ble suicidal, fikk han en henvisning til et distriktspsykiatrisk senter (DPS) i byen. I dag er han i fullt arbeid og er ikke i tvil om hva han tenker om den rød-grønne regjeringen:

- Skandale
- De håner de psykisk syke. Jeg synes det er en skandale at regjeringen ikke fikser dette området i samfunnet, sier han.

Oslos byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug (Frp) advarer kraftig mot en fortsatt neglisjering av psykiatrien i Oslo:

- Det går tikkende bomber rundt omkring som kan reagere med vold. Disse menneskene er veldig syke, sier hun til iOslo.no.

Brustad sitt ansvar
Hun retter nå kraftig skyts mot Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap):

- En del av disse er så syke at de burde ha hatt et tilbud døgnet rundt. Men staten skyver mer av ansvaret over på kommunene. Og dét er Sylvia Brustad sitt ansvar. Det er en stor skam, sier en tydelig irritert Listhaug.

Det er Sylvia Brustad som er øverste ansvarlig for psykiatrien i Norge.

- Kan fjerne køene
- Overordnet ansvarlig for at folk får hjelp for sine psykiske problemer er Sylvia Brustad. Punktum. Hun sitter på alle virkemidlene, og hun kan fjerne køene, sier Sunniva Ørstavik, generalsekretær i Rådet for psykisk helse til iOslo.no.

Hun peker på at urettferdigheten er enorm i dagens system. De som har penger og godt nettverk kan klare seg fint, mens de som er alene og ikke har råd eller krefter til å finne frem i «psykiatrijungelen» i Oslo kommer dårlig ut.

- Og dét bør virkelig bekymre en rød-grønn regjering. Dette må Brustad gripe fatt i, for systemet hennes forsterker de sosiale forskjellene, sier hun.

iOslo.no har forsøkt gjentatte ganger å komme i kontakt med Helse- og omsorgsminister Brustad for en kommentar, men ministerens pressesjef viser til Helse Sør-Øst i denne saken.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

Pondus-salg: Nå gjør du superkupp