Gå til sidens hovedinnhold

Sylvia med nytt røykeforbud

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad vurderer å gjøre det forbudt å stille ut røyk og snus i butikker og kiosker.

- Vi vurderer nå om tobakk bør være mindre synlig enn det er i dag, slik at man må spørre etter det hvis man vil kjøpe det. Dette er innført på Island og i Thailand. Det er noe vi ønsker å vurdere for å se om det reduserer røykingen blant ungdom. Det er som med potetgull og cola. Når det er plassert nær kassen kommer man på at man har lyst på det mens man står i kø, sier Brustad (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Onsdag offentliggjør hun regjeringens nye tobakksstrategi.

For å hindre at ungdom begynner å røyke vil Brustad videre satse på informasjon i skolen om skadevirkningene ved røyking. Brustad ønsker også at skolene skal være helt røykfrie arenaer. De videregående skolene kan i dag selv bestemme om de vil tillate røyking i skolegården. Men helseministeren vil foreløpig ikke innføre noe røykeforbud her.

I dag røyker rundt 25 prosent av den norske befolkningen daglig. Brustads visjon i den nye tobakksstrategien er at andelen røykere skal ha gått ned til 20 prosent i 2010. I dag røyker 24 prosent av ungdommene i aldersgruppen 16-24 år. Brustads mål her er en halvering i løpet av 2010.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken