Det ble klart ved et møte mellom den syriske utenriksministeren og Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre mandag.

Syrerne har dermed kommet Norges krav i møte.

Møtet mandag er det første møtet på toppnivå mellom Norge og Syria på mange år.

Les også Nettavisens intervju med syriske myndigheter.

- Krevde erstatning

- En av forutsetningene for at møtet skulle kunne finne sted var at ambassadeerstatningen kom i orden, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Nettavisen.

Lørdag 4. februar ble Norges ambassade i Damaskus angrepet og brent ned av en rasende mobb. Bakgrunnen var publikasjonen av de omstridte Muhammed-karikaturene i norske og danske aviser.

Den syriske utenriksministeren Walid Al-Moallem bekreftet mandag overfor Støre og den norske delegasjonen at ødeleggelsene vil bli erstattet.

Møtte presidenten
Støre hadde også samtaler med Syrias president Bashar Al-Assad mandag.

- Vi har snakket mye om Irak og situasjonen mellom Israel og palestinerne, sier Støre til Nettavisen.

Syria er en nær alliert av Iran, og har lenge hatt sterk innflytelse over libanesisk politikk, blant annet gjennom støtte til Hizbollah-geriljaen.

- I Libanon må Syria bidra til at FN-resolusjon 1701 blir etterlevd. Landet må også ta vare på grensene til Libanon og Irak og forhindre smugling.

«Våpenhvileresolusjonen» 1701 krevde stans i krigshandlingene mellom Hizbollah og Israel, og at en FN-styrke settes inn i Libanon for å overvåke våpenhvilen.

Irak
Det antas at Syria har fungert som transittland både for våpensmugling til Hizbollah-geriljaen i Libanon og utenlandske krigere og våpen til opprørsgrupper i Irak.

- Vi har også hatt interessante samtaler om den politiske utviklingen i Midtøsten, sier Støre.

- President Al-Assad virker som en person med evnen til å lytte, men Syria har hatt en tendens til å si de rette tingene, men kanskje ikke etterleve dem i samme grad.

- Mange land har valgt å isolere Syria, men det er viktig at landet blir en del av løsningen, ikke problemet.