Gå til sidens hovedinnhold

Syv fete boliglånsår på vei

Eksperter spår at renten holdes rekordlav lenge.

Norges Bank har det siste året gjentatte ganger nedjustert sin prognose for fremtidige boliglånsrenter i Norge. Markedet mener det langt fra er nok.

- Slik det ser ut nå tror markedet at det er stor sannsynlighet for at norske boliglånsrenter vil ligge under fem prosent i minst syv år fremover, sier porteføljeforvalter Gunnar Torgersen i Holbergfondene til NA24.

Rekordlave obligasjonsrenter
Årsaken ligger i at obligasjonsrentene i Norge er på rekordlave nivåer.

- Dette betyr at markedsaktørene forventer at rentenivået skal forbli lavt svært lenge, sier Torgersen og legger til at dersom dagens renteforventninger slår til vil boliglånsrenten ikke overstige seks prosent de neste ti årene og holde seg under fem prosent minst frem til 2017.

- Så det blir syv behagelige år for landets boliglånskunder?

- Vel, som vi vet tar markedet ofte feil. Men i mangel av fasit om fremtiden er det antakeligvis den meste kvalifiserte prognosen vi har. Husk at dersom spådommen er feil, kan det like gjerne være at renta blir enda lavere som at den blir høyere, sier Torgersen.

Dårlig hårdag
I en avslørende graf har Torgersen illustrert samtlige av Norges Banks spådommer (rentebaner) de siste fem år (se illustrasjon under).

- Som vi ser kan grafen minne om en person som har mistet kammen sin. Jeg har kalt grafen «Bad Hair Day», ler Torgersen.

Grafen avslører at Norges banks rentebaner konsekvent har spådd for høy styringsrente. Sentralbankens ferskeste rentebane (fra rentemøtet i juni) ligger også høyere enn markedsforventingene i årene som kommer.

Forskjell på ett prosentpoeng
Norges Bank tror at styringsrenten vil ligge mellom 4,25 og 4,4 prosent ved utgangen av 2013. Det indikerer en gjennomsnittlig boliglånsrente på cirka 5,5 prosent.

Basert på dagens pengemarkeds- og obligasjonsrenter vil boliglånsrenten i Norge ligge på i underkant av 4,5 prosent på samme tidspunkt. Markedet tror altså på en boliglånsrente som er ett prosentpoeng under Norges banks spådom om tre år fra nå.

Torgersen har illustrert markedsforventingene (forventninger til pengemarkeds- og obligasjonsrenten) i grafen under. Grafen viser forventet boliglånsrente på lån innenfor 60 prosent av kjøpesum i landets 20 største banker (Kilde: Norges Bank og Norsk Familieøkonomi).

Stor usikkerhet globalt
Hovedårsaken til markedets pessimisme ligger i ekstremt utfordrende makroøkonomiske utsikter.

- Det er et sterkt fokus på risikoen for både en såkalt «double dip» og deflasjon. Obligasjonsrentene er som nevnt på rekordlave nivåer, noe som gjør at stadig flere analytikere i vesten trekker paralleller til det som har skjedd i Japan de siste årene, sier Torgersen.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken