(SIDE2): De siste årene har Statens vegvesen jobbet med et konsept som skal gjøre bilferien i Norge til noe helt spesielt. Fram til nå er fem ruter fått tittelen Nasjonal turistveg, bilturer som kan ta pusten fra de fleste.

En velvalgt omvei kan gi ferien en ny dimensjon, mener fagetaten som ligger under Samferdselsdepartementet. Frem mot 2015 er tretten andre turistveier under utvikling. Til sammen blir det 1850 kilometer vei gjennom norsk natur og kulturlandskap.

Les også:

Her er Norges vakreste bilturer

Norsk «omveg» på turné

Her finner du ikke stygge kjøpesentre og konstant køkjøring, så her er det bare å sette sjela og bilen i lavgir, skriver magasinet Reiser & ferie.

Av de eksisterende fem norske turistveiene finner vi:

Gamle Strynefjellsvegen
Veien er 27 kilometer lang og går mellom Skjåk og Stryn. Som byggverk er veien mer enn 100 år gammel og imponerer med fine, håndlagde murer av nøye tilhogde steiner og lange rekker av stabbesteiner.

Veien strekker seg gjennom et vilt fjellandskap der villrein, ørn og rovdyr er på evig vandring. Da kongen av Siam var på besøk her i 1907 tok den storslåtte naturen pusten fra ham og hans store følge.

Sognefjellet
Veien er blant de eldste og viktigste ferdselsårene mellom øst og vest i Norge, og den går fra Lom til Gaupne i Sogn og Fjordane. Veistrekningen er på til sammen 110 kilometer, med høyeste punkt på 1434 meter over havet.

Før var denne ruten også en av de farligste i Norge og alle som krysset fjellet måtte dra i følge. Lovløse streifet i området og overfalt og ranet folk som kom denne veien.

Hardanger
Ut mot kysten ligger turistvegen som går fra Halne på Hardangervidda til Steinsdalsfossen ved Norheimsund, og langs riksveg 550 fra Utne til Jondal. Dramatisk natur, stupbratte fjellsider, fossefall og isbreer lokket de aller første turistene til Norge, og i de bratte bakkene klamrer frukttrær og små gårder seg fast og gir området det helt spesielle særpreget.

Helgelandskysten nord
Med sine 119 kilometer går den fra Stokkvågen vest for Mo i Rana til Storvika sør for Bodø by. Langs hele ruta finner du et overdådig fugleliv med blant annet verdens største bestand av havørn.

Her kan du også prøve deg på Norges svar på gresk øyhopping. Helgelandskysten har 12 000 øyer, skjær og holmer – visstnok mer enn én til hver av regionens innbyggere.

Lofoten
Den nyeste turistveien går fra Melbu, via Fiskebøl til Å, en strekning på 166 km. Et spektakulært område som etter hvert begynner å bli et verdenskjent turistområde. På din vei langs tinderekka i storhavet, kan det kanskje til og med friste med litt ekstremsport - ikke på riksvei 10, men ute på havet eller oppe i fjellene.

Veier på vei
De framtidige Nasjonale turistvegene kommer her: Varanger, Havøysund, Senja, Andøya, Helgelandskysten sør, Atlanterhavsveien, Geiranger / Trollstigen, Gaularfjellet, Aurlandsfjellet, Ryfylke, Jæren, Valdresflya og Rondane.

Inderøy
Andelslaget Den Gyldne Omvei tilbyr en reise fra Røra til Vist som går utenom kjedelige E6. Beboerne har selv tatt initiativet til å lokke bilturister inn på denne veien. Her har de tatt vare på gamle tradisjoner og åpnet gallerier, gårder og parker for at turistene skal få en omvei de sent vil glemme. Det tar tolv minutter å kjøre E6 mellom Røra og Vist.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les mer: