En feil i skatteetatens automatiske beregningsprogram har gjort at rundt 100.000 skatteytere i kommuner uten eiendomsskatt kommer til å få krav om å betale denne skatten. Enten som en påplussing på allerede ilagt baksmell, eller som en avkorting av de pengene du har fått beskjed om at du får igjen.

Feilen ble oppdaget ved en tilfeldighet etter at en av de rammede ringte inn og varslet om at han hadde blitt tillagt eiendomsskatt i en slik kommune.

Nå jobber ligningsfunksjonærene på spreng for å finne feilen.

Etaten har imidlertid lagt ut en liste over i hvilke kommuner skattebetalerne kommer til å få urettmessige krav mot seg på egne hjemmesider.

SJEKK OM DIN KOMMUNE ER PÅ LISTEN HER!

- Vi har ikke funnet årsaken feilen, men legger oss selvfølgelig helt flat og beklager. Det skal jo ikke være slik at folk som bor i kommuner uten eiendomsskatt skal måtte betale denne skatten, sier skattedirektør Svein Kristensen i Skatteetaten.

Han kan imidlertid ikke love noen snarlig løsning på problemet.

Sent skatteoppgjør
Kristensen varsler også om at de som rammes må belage seg på ikke å få tilbake på skatten til våren.

- Årsaken er at vi nå må gå gjennom alle selvangivelsene til alle som bor i kommuner uten eiendomsskatt for å sjekke hvor mange og hvem som er rammet. Det er mange selvangivelser, og vi ber om forståelse for at dette kan ta noe tid. Heldigvis gjelder dette bare et fåtall beboere i kommuner uten eiendomsskatt, men vi må som sagt likevel gå gjennom alt for å sikre oss at vi har fanget opp alle. Hvis det er en trøst kan vi forsikre at alle kommer til å få pengene de rettmessig har betalt for mye, men de må altså vente til skatteutbetalingene til høsten, sier Kristensen.

Varsler gjennomgang
Finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein i Fremskrittspartiet er mer enn skeptisk til at skatteetaten ikke har fanget opp dette tidligere. Han frykter at etaten også kan ha andre feil i systemet som enda ikke har sett dagens lys.

- Det er helt utrolig at skatteetaten ikke har oppdaget dette før det har gått utover skattebetalerne. Jeg kommer til å ta opp at dette skal granskes på Stortinget, for sånn som dette kan vi ikke ha det. Vi må kunne stole på at skatteetaten gjør den jobben de er satt til på en ordentlig måte, sier Leirstein.