Gå til sidens hovedinnhold

Tabben Klinsmann aldri vil bli tilgitt

- «Vi» ville aldri latt ham gå, sier trenerveteran.

- Først etter at han hadde reist fra Bayern oppdaget klubben hvilken juvel han var. Vi skulle aldri latt ham gå, sier Bayern München-trener Hermann Gerland.

Den tidligere amatørtreneren i klubben, nå assistent på A-laget, snakker selvfølgelig om Mats Hummels. 23-åringen blir ofte bare omtalt som «talentet som slapp unna». Det var nettopp Gerland som oppdaget den nåværende Borussia Dortmund-stjernen. Treneren var blant dem som visste at Hummels ville bli en stjerne, omtrent fra første møte.

Hummels kom til Bayern München allerede som seksåring, faren hans var en tid trener på klubbens ungdomsakademi, og den talentfulle gutten skulle snart ha verden for sine føtter.

Berømt spådom
Da midtstopperen var 17 år gammel og spilte for Bayern Münchens reservelag, sammen med en rekke andre lovende spillere, uttalte Gerland følgende:

- Mats Hummels og Holger Badstuber kommer til å bli Tysklands stopperpar på landslaget om noen år.

Og akkurat det skulle treneren få helt rett i. Under EM sommeren 2012 var det nettopp den ungdommelige duoen Badstuber og Hummels som sto bak på banen for tyskerne.

Mye hadde imidlertid skjedd i tiden mellom Gerlands smått berømte uttalelse i 2005 og EM i 2012. Det mest bemerkelsesverdige var nok at Mats Hummels ikke lenger spilte for Bayern.

I løpet av noen år hadde nemlig den nå 23 år gamle stjernen gått fra å være en av klubbens mest lovende spillere, til å omtrent bli ignorert av klubbledelsen.

Vi starter likevel litt lenger tilbake i tid, den gang framtiden så meget, meget lys ut for Hummels i storklubben. I 2006, 19 år gammel, signerte han nemlig sin første profesjonelle kontrakt.

Året etter, under Felix Magaths ledelse, ble Hummels tatt opp i Bayern Münchens A-stall. Den 19. mai samme år spilte han sin første ligakamp for klubben i 5-2-seieren mot Mainz.

Magaths tids som Bayern-trener var imidlertid i ferd med å renne ut, og inn porten kom i stedet ringreven Otmar Hitzfeldt. Han sendte Hummels sporenstreks ned til reservelaget.

- Ville ikke ham meg
Derfra kom han aldri opp igjen. Under Hitzfeldts regime ble Hummels i stedet sendt på lån til rival Borussia Dortmund. I den signalgule klubben imponerte den unge stopperen stort.

Tanken var at den pasningssikre forsvareren skulle få mer erfaring på utlån, men da låneoppholdet tok slutt, var Hitzfeldts tid som boss i Bayern også slutt.

Den kommende sesongen var nok en ny trener på plass i Bayern, denne gang spisslegenden Jürgen Klinsmann. Han kvittet seg med Hummels permanent og Dortmund jublet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Klinsmann ville ikke ha meg i Bayern. Når treneren ikke ønsker deg i klubben, er det heller ikke noen vits å bli værende, sier Hummels om overgangen.

I Dortmund fikk stopperen etter hvert mulighet til å jobbe med Jürgen Klopp. Den lovende treneren så fort at gutten var en juvel og var derfor ivrig på å gjøre oppholdet permanent.

Klopp fikk overtalt Dortmund-styret til å legge 4,2 millioner euro på bordet. Klinsmann ville altså ikke ha stopperen, og Bayern-styret aksepterte budet. Hummels forlot moderklubben.

Hele Klinsmanns periode som hovedtrener blir sett på som en fadese i München-klubben. Da Klinsmann dro, ble Gerland forfremmet til assistent, men da var Hummels borte.

- Det var en tabbe. Vi skulle aldri latt ham gå. Jeg har alltid visst at han ville bli en stjerne. «Vi» ville aldri latt ham gå, sier Bayern München-assistenten.

Bayern slapp imidlertid ikke Hummels helt og holdent. Klubben sikret seg en tilbakekjøpsklausul i avtalen, og noen år senere skulle nettopp denne komme i fokus.

(artikkelen fortsetter under bildet)

To ligamesterskap
Etter at han signerte for Dortmund utviklet Hummels seg fort, og ble en viktig del av lagets forsvar. Mange mente han minnet om selveste Franz Beckenbauer i spillestilen.

- Jeg har aldri angret på overgangen. Jeg kom til en klubb der jeg fikk spille mye, og spille i en posisjon der jeg trivdes. Spesielt etter at Jürgen Klopp kom til klubben, sier 23-åringen.

I 2010/11-sesongen fungerte Klopps Dortmund utmerket og gikk til topps i Bundesliga. Det gikk ikke lenge før Bayern München sto og banket på døren hjemme hos Mats Hummels.

Uli Hoeness og hans kompanier hadde fortstått hvilken tabbe klubben hadde gjort. Bayern ville aktivere tilbakekjøpsklausulen og et bud på 8 millioner euro ble fakset til Dortmund.

Borussia Dortmund kunne ikke gjøre annet enn å sitte stille og se på. Klubben kunne ikke avvise budet. Hummels på sin side, hadde lite lyst til å returnere til barndomsklubben.

I stedet for å returnere til Bayern München lot han penn møte papir og skrev under en ny kontrakt med Dortmund. Denne gangen uten lumske klausuler.

- Selv om Dortmund kunne kjøpt meg tilbake fra Bayern for to euro, så ville jeg aldri ha dratt dit igjen. Jeg ønsker å være i Borussia Dortmund, sier Hummels om den saken.

Den kommende sesongen gikk Dortmund igjen til topps i Bundesliga. Under Klopp hadde klubben snudd det meste på hodet, og gikk fra økonomiske problemer til herredømme.

I kjølvannet av denne suksessen har det fulgt både landslagsplass og en rekke rykter om større klubber. Hummels har blant annet blitt koblet til Manchester United og Barcelona.

- Forskjellen på Bayern og Dortmund, er at du må prestere godt for å få oppmerksomhet i Dortmund. I Bayern får spillerne mye oppmerksomhet hele tiden, fordi det er den største klubben.

- Dette er i grunn litt rart, siden begge klubber spiller i Bundesliga, og møter de samme spillerne i ligaen, legger Hummels til.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

- Vil til utlandet
I etterkant av gullsesongen 2011/12 fikk Hummels et nytt kontraktsforslag fra Dortmund og skrev igjen under. Han har nå kontrakt med den tyske klubben fram til sesongen 2016/17.

Den tyske midtstopperen er likevel klar på at han en dag vil vinke farvel til Westfalenstadion.

- En dag har jeg lyst til å prøve meg et annet sted. Jeg vil prøve meg i et annet land, og har allerede fått noen tilbud. Det ene budet var spesielt interessant, sier Hummels om framtiden.

- Men tidspunktet for en slik overgang er ikke helt riktig nå. Derfor valgte jeg i stedet å forlenge med Dortmund. Som Dortmund-spiller er det bare noen få andre klubber som er aktuelle, sier han.

Hummels' karriere har vært preget av mye positivt, men det har ikke alltid gått like bra for stopperen. I EM-semifinalen mot Italia for eksempel fikk han noe av skylden for tyskernes tap.

- Hummels hadde en bra turnering, men ble tatt på senga av Cassano i den kampen. Han kommer aldri, aldri, aldri til å gjøre en slik feil igjen, sier tidligere landslagsspiller Mehmet Scholl.

Den inneværende sesongen har heller ikke åpnet superbra for Dortmund og Hummels. Etter åtte kamper er klubben nummer fire med tolv poeng. Bayern topper tabellen med 24 poeng.

I Champions League har det imidlertid gått noe bedre, og den tyske klubben slo Ajax i første gruppekamp, før det ble poeng borte mot Manchester City i den andre. Det gir fire poeng.

Onsdag venter likevel den tøffeste testen av dem alle. De tyske seriemesterne får besøk av Real Madrid. Spanjolene står med full pott i gruppen.

Du kan følge Borussia Dortmund mot Real Madrid, samt de andre kampene i Champions League i Nettavisens livesenter.

Kilder: Welt, Bild, Sky Sports, Goal.com, Wikipedia, Kicker.

Kommentarer til denne saken