Gå til sidens hovedinnhold

Takker Norge

Pakistans president Perez Musharraf vil i løpet av sitt besøk takke Norge for støtten Pakistan fikk i etterkant av jordskjelvkatastrofen i høst.

- Norge har støtte oss med teknisk utstyr og eksperter. I tillegg har regjeringen mottatt flere millioner som kan brukes til å gjenoppbygge landsbyer og områdene som er skadet. Presidenten ønsker også å styrke de politiske og økonomiske forbindelsene mellom de to landene, sier kontorsjef ved den pakistanske presidentens kontor, Major Hassan, til TV 2 Nettavisen.

Norge ga 500 millioner kroner i støtte til arbeidet for jordskjelvofre etter katastrofen i Kashmir. I tillegg til dette bistår Norge ifølge Utenriksdepartementet Pakistan med mellom 60 og 70 millioner kroner årlig.

- Denne støtten kanaliseres både via organisasjoner og direkte til pakistanske myndigheter. Når det gjelder støtten til pakistanske myndigheter gis denne til konkrete programmer på ulike sektorer, hvor grunnutdanning er den viktigste. Dette dreier seg om nærmere 30 millioner kroner årlig, sier pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, Anne Lene Dale Sandsten, til TV 2 Nettavisen.

Norge støtter også prosjekter når det gjelder kvinner og barns rettigheter og demokratibygging.

Første gang

Ambassadør Shahbaz ved den pakistanske ambassaden i Norge har tidligereunderstreket viktigheten av Musharrafs besøk overfor TV 2 Nettavisen.

- Musharraf er den første pakistanske presidenten som besøker Norge. Presidenten skal møte representanter for flere norske selskaper som Statoil, Norske Hydro, Yara, Telenor og Aker Kværner. Vi ønsker at flere norske investorer kommer til Pakistan, sier Shahbaz.

I løpet av neste år er det forventet at Telenor vil investere flere hundre millioner dollar i landet, opplyser han.

Mandag

President Musharraf ankommer Norge mandag ettermiddag. Om kvelden treffer han om lag 1200 norsk-pakistanere. Også flere dansk-pakistanere og svensk-pakistanere vil være til stede.

- Da skal han snakke med representanter for den pakistanske komite i Norge. Han vil be dem om å være gode representanter for Pakistan, og engasjere seg mer i landet. De må vise lojalitet og at de er en del av det norske samfunnet etter at de er blitt norske statsborgere, sier Shahbaz.

Møter kongen

Tirsdag er det klart for møter med kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon, samt med statsminister Jens Stoltenberg.

Musharraf skal også besøke Stortinget, og delta på et seminar i regi av Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Etter planen forlater presidenten Norge onsdag for å representere Pakistan under Davos-konferansen i Sveits.

Reklame

NÅ: Sjekk de utrolige tilbudene på Spring Friday

Kommentarer til denne saken