Gå til sidens hovedinnhold

Takket «tantene» i Sveits

Hytteboken til Per Ditlev-Simonsen kan felle ham.

Oslo-ordførerens familie skal ha investert penger fra hemmelige kontoer i Sveits i minst én norsk eiendom, ifølge Dagens Næringsliv.

Tanter - kodeord
Tidlig på 1990-tallet ble en av familiehyttene på Gålå i Gudbrandsdalen oppgradert og utvidet. I hytteboken takkes «tantene i Sveits» for at dette var mulig.

Hytta, som i grunnboken har navnet Rustadstuen, har et bruksareal på 145 kvadratmeter, mens annekset er på 16 kvadratmeter.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra Cecilie Ditlev-Simonsen i denne saken.

Ifølge VG er det Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsens (75) avdøde kone som eide den hemmelige Sveits-kontoen.

Delte mellom barna
Kontoen ble avviklet etter at Per Ditlev-Simonsens kone Benedicte døde i mars 1990.

Formuen ble etter dødsfallet fordelt mellom hennes to barn: Hydro-direktør Cecilie Ditlev-Simonsen (43) og reder Sverre Ditlev-Simonsen (46).

Per Ditlev-Simonsen var forsvarsminister da kona døde.

Må svare for seg
Mandag klokken 14.00 skal han forklare seg for Oslo kommunes forretningsutvalg. Forretningsutvalget har ingen formell makt over ordføreren, men Ditlev-Simonsens forklaring vil likevel ha betydning for hvorvidt han har tillit i bystyret.

Deretter skal Ditlev-Simonsen møte i Oslo Høyres representantskap klokka 18.00.Representantskapet er Oslo Høyres generalsforsamling, og består av lederen og nestlederen fra alle de 15 bydelsforeningene, 25 direkte valgte fra årsmøtet, direkte valgte fra bydelene, bystyregruppen, stortingsrepresentantene, byrådsmedlemmene, ett æresmedlem, (Kåre Willoch), og gruppelederne i bydelsutvalgene.

Det er stor uro i partiet etter at Høyre-leder Erna Solberg ba Ditlev-Simonsen trekke seg etter at han fortalte til Nettavisen at han at han ikke har beskattet pengene han hadde på den hemmelige kontoen i Sveits.

Men Ditlev-Simonsen har hittil nektet å trekke seg, og lederne i Oslo Høyre har støtten ham.

Et flertall av Høyres fylkesledere mener Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen bør trekke seg fra partiets valgkamp.

Vurderer mistillit
Oslo RV truer ordføreren med mistillitsforslag.

- Hvis det blir nødvendig vil vi fremme forslag om at bystyret i sitt møte 29. august fatter vedtak om å be han levere en slik søknad, skriver partiet i en pressemelding.

Partiet mener at ordføreren bryter Bystyrereglementet, der det heter at «bystyrets tilsynsplikt omfatter alle sider ved kommunens virksomhet", og fastslår at «tilsynsplikten kan ikke begrenses. Bystyret skal se til at virksom-heten drives i samsvar med gjeldende regelverk, pålegg, vedtak og inngåtte avtaler.»

- Det bør være klart for alle at Per Ditlev-Simonsen «ikke uten uforholdsmessig vanskelighet» er i stand til å føre tilsyn med at alle Oslo kommunes virksomheter «drives i samsvar med gjeldende regelverk», heter det i pressemeldingen fra RV.

Oslo SV har på sin side bedt ordføreren vurdere sin stilling.

Per Ditlev-Simonsen har vært ordfører i Oslo i 12 år. Fra 1989 til 1990 var han forsvarsminister. Fra 1981 til 1985 satt han i finanskomiteen på Stortinget.

Følg saken på Nettavisens valgsider!

187197

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken