Gå til sidens hovedinnhold

Talleraas anker dommen

- Nå har jeg bestemt meg, sier Anders Talleraas til Nettavisen.

De tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp) fikk sin dom i Oslo tingrett fredag.

Talleraas ble dømt til seks måneders ubetinget fengsel, mens Stangeland fikk 60 dager fengsel - begge for grovt uaktsomt bedrageri. De tok betenkningstid i forhold til ankespørsmålet.

Les dommen i sin helhet her(PDF)

- Jeg anker!
I helgen bestemte Stangeland seg for å ta en ny runde i retten, og nå følger Talleraas etter:

- Ja, jeg har bestemt meg for å anke dommen, sier Talleraas til Nettavisen mandag ettermiddag.

- Sterkt uenig
Talleraas´ advokat, Bjørn Stordrange, utdyper anken slik:

- Avgjørende for beslutningen om å anke er sterk uenighet med Oslo tingretts dom. Retten har i realiteten krevet at Talleraas skulle visst mer om pensjonsordningen enn pensjonsordningens administrasjon og styre visste, sier Stordrange.

Advokaten fortsetter:

«Tingretten legger til grunn at administrasjonen aksepterte at styrehonorarer falt utenfor og at man ikke anvendte skattelovens inntektsbegrep. Likevel mener retten at de tiltalte skulle ha funnet ut noe annet, nemlig det retten i ettertid mener er en korrekt tolkning av stortingspensjonsloven, men som verken administrasjonen eller styret selv var klar over på det aktuelle tidspunktet.»

Les Stavrums kommentar: Hard, men riktig dom

- Streng dom
Både Stangeland og Talleraas ble dømt til å dekke saksomkostninger med 100.000 kroner hver.

- En streng dom. Det er min umiddelbare kommentar, sa Anders Talleraas etter at dommen var avsagt.

Les også: - Opplever at jeg har fått et kjeltringstempel

- Jeg har vært forberedt på alt, men jeg er skuffet, sa Magnus Stangeland. Han la til at han i løpet av de siste to og et halvt årene har følt at saken har utviklet seg i gal retning for ham.

Trygdesvindel
Oslo tingrett har tatt stilling til om Talleraas og Stangeland visste at de ikke hadde rett på stortingspensjon da de søkte om dette, og om de bevisst holdt tilbake informasjon da de fikk utbetale pengene.

Begge to var tiltalt for trygdesvindel eller straffelovens paragrafer 270 og 271. Ifølge påtalemyndigheten, forledet de Stortingets pensjonsstyre til å utbetale dem pensjon de ellers ikke skulle hatt.

Men i motsetning til andre nordmenn, forholdt Stangeland og Talleraas seg til Lov om pensjonsordning for stortingsrepresentanter og et eget pensjonsstyre i Stortinget som tolket og håndhevet loven. Spørsmålet Oslo tingrett har tatt stilling til er om de brøt denne loven da de fikk utbetalt pengene, eller om de handlet i god tro.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud