Gå til sidens hovedinnhold

Talleraas går i Avinor

Anders Talleraas går av som styreleder i Avinor og erstattes av Inge K. Hansen.

(Oslo Sentrum/NA24): På kort varsel kalte samferdselsminister Liv Signe Navarsete inn til ekstraordinær generalforsamling i Avinor og påfølgende pressekonferanse mandag klokka 11.

Der ble det opplyst at Anders Talleraas går av som styreleder og erstattes av avtroppende konsernsjef i Aker Kværner, Inge K. Hansen (60).

Talleraas sier at han har vært veldig innstilt på å ikke bli gjenvalgt og gratulerer sin etterfølger.

- Ikke verdens undergang
- Jeg har ligget mange netter og tenkt på hvorfor jeg gjør dette når jeg kan gjøre så mye annet spennende. Det føles som en stor byrde har blitt lastet fra skuldrene. Dette er ikke verdens undergang - snarere tvert imot. Jeg gir fra meg stafettpinnen med god samvittighet, sier Talleraas på pressekonferansen.

- Jeg takker for 3-4 spennende og krevende år, sier han.

Kjenner samspillet

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete sier at det ligger ikke noen dramatikk i at skiftet av styreleder skjedde under en måned før generalforsamlingen 12. juni.

- Årsaken til endringen i datoen Talleraas går av er situasjonen i Avinor med bruddet i lønnsforhandlingene. Det er en tid for alt, og selskapet trenger en omstilling. Vi går inn i en krevende fase, sier Navarsete.

Selv skryter hun av Talleraas sin innsats i Avinor.

- Han har gjort en god jobb, og situasjonen har vært særdeles krevende.

Vurdert kvinner
Selskapet skulle prøve å få flere kvinner inn i ledelsen. Men valget falt på en ny mann. Dette kommenterte samferdselsministeren med at Hansen hadde best kompetanse.

- Vi har sett på mange navn og vurdert flere kvinner, men Hansen hadde best kompetanse, og han kjenner samspillet mellom statlige og private virksomheter. Han kan finne nye løsninger som er svært viktig for selskapet, sier Navarsete.

Støttespiller

Den nye styrelederen, Inge K. Hansen, sier årsaken til at han takket ja til stillingen er at fly er noe av det viktigste innen samferdsel i Norge.

- Jeg er selv storforbruker av flytjenestene - det er min eneste kompetanse i min nye stilling. Effektivitet i bransjen er så viktig siden nordmenn flyr så mye som de gjør, sier Hansen til NA24.

Hansen, som er avtroppende konsernsjef i Aker Kværner, skal fortsatt jobbe i Aker-konsernet.

- Jeg skal drive med forhandlingsutvikling og diverse prosjekter, og den nye situasjonen er i tråd med mine valg, sier Hansen.

Hansen påpeker at han ikke skal lede Avinor , men heller være en støttespiller.

- Jeg har ingen programerklæring i dag, og må sette meg nærmere inn situasjonen for min nye stilling, sier Hansen til NA24.

Avinor-konflikter
Det har vært mye turbulens rundt Talleraas på grunn av urolighetene internt i Avinor, med Randi Fleslands avgang og flere konflikter med flygelederne. I forbindelse med Randi Fleslands avgang som leder i Avinor før jul i fjor uttalte Navarsete at det ville bli en generalforsamling i Avinor til våren hvor styresammensetningen i selskapet skulle vurderes.

Tidligere har det vært antatt at Talleraas var fredet til den ordinære generalforsamlingen 12 juni.

I en melding fra Samferdselsdepartementet opplyses det at konsernsjef Inge K. Hansen, er ved ekstraordinær generalforsamling i dag valgt til ny leder av styret for Avinor AS, med virkning fra 22. mai. Anders Talleraas har, med virkning fra i dag gått ut av styret.

Bruddi lønnsforhandlingene
- Det er når brudd i forhandlingene om avtale om lønn- og arbeidsvilkår for en del grupper av ansatte i Avinor. Dette dreier seg om lønns- og arbeidsvilkår i tiden fremover. Siden det ikke er aktuelt for Anders Talleraas å fortsette som styreleder etter den perioden som varer frem til ordinær generalforsamling den 12. juni i år, bør en ny styreleder overta alt nå, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete i meldingen.

- Den nye lederen kan dermed være med på å få frem løsninger som vil være viktig for selskapet og de ansatte i tiden fremover. Jeg mener altså at ny styreleder alt nå bør trekkes fullt med, slik at han på vegne av selskapet kan delta i sluttføring av avtaler, som han så skal være med på å sette i verk og gjennomføre i tiden fremover, sier samferdselsministeren.

Etter den ekstraordinære generalforsamlingen i dag er disse medlemmer i styret for Avinor AS:
Inge K. Hansen, konsernsjef Aker Kværner ASA, leder

Bård Martin Mikkelsen, konsernsjef i Statkraft, nestleder

Grete Willumsen, direktør Personal- og kompetanseutvikling i Petoro

Atle Hamar, direktør i Lotteri- og stiftelsestilsynet

Kristin Vangdal, markedsansvarlig i Sparebanken Nord-Norge

Helge Løbergsli, representant for de ansatte

Bjørn Tore Mikkelsen, representant for de ansatte

Magne Jerpstad, representant for de ansatte

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken