Denne vinteren ble sjeldent kald mange steder i landet og bekymrede boligeiere slet med ising og fukt under vinterens sprengkulde.

Ikke bare har det gitt rekordhøye strømregninger som folk nå må slite med. En del fikk seg også noen ubehagelige overraskelser med rim, fukt og isdannelse.

Flere lesere har allerede sendt inn spørsmål til Nettavisens boligeksperter, som stiller på Nett-treff klokken12.00.

«Jeg har fukt på innsiden av alle vinduer når det er kaldt ute, og gulvet er iskaldt ved altandør og ytterdører. Er dette normalt?», spør en leser. Huset hans er fra 2003.

Isloasjon viktig
Riktig isolasjon av hus er svært viktig for et godt inneklima og for å unngå fuktskader. Likevel vet den jevne boligkjøper lite om dette, og for en faglært er det ofte vanskelig å komme til for å sjekke hvor godt arbeidet er gjort.

En leser som kjøpte nesten nytt hus (2005) skriver følgende:

«Det viser seg at det ikke er etablert lufting mellom isolasjon og rupanel/takpapp. Resultatet av dette er store isdannelser på loft og i gesimskasser, som igjen fører til at dette vannet kommer inn i huset når det smelter, og hele loftet er fullt med råteskader og mugg.»

Is inne
Espen Bjerkelund og hans samboer Marit Bryn kjøpte et hus fra 1980 på Skogbygda i Nes kommune i 2008 for 1.925.000 kroner.

Da gradestokken krøp ned mot 30 minusgrader fant de rim på gulvlister og i vinduskarmene. Det trakk fra vinduer og hjørner.

- Til å begynne med tenkte vi at huset jo er stort, og at det krevde en del fyring, sier Bjerkelund til Nettavisen.

Les mer her: Slik levde de i 30 minus

Det tas forbehold om at omstendigheter knyttet til enkeltsaker kan legge føringer på det enkelte saksforhold som advokaten ikke kjenner til. Rådene fra Nettavisens ekspertpanel er gitt på generelt grunnlag, og/eller basert på de opplysninger som fremkommer av lesernes spørsmål. Advokatene kan ikke holdes ansvarlig for de rådene som gis.