Gå til sidens hovedinnhold

«Tampa»-flyktninger døden nær

Flere av asylsøkerne som i 2001 ble reddet av det norske lasteskipet «Tampa», er døden nær etter en sultestreik på Nauru.

Flyktningene frykter at de ikke vil leve uken ut, meldte pressefolk fra øya sør i Stillehavet i helgen ifølge NTB-AFP.

De newzealandske pressefolkene forteller at rundt 45 personer innledet sultestreiken for over tre uker siden. Disse 45 tilhører en gruppe på 284 flyktninger som fortsatt befinner seg på Nauru, som ligger rett sør for ekvator, 4.000 kilometer nord for New Zealand.

- De er på dødens terskel, sier Ali Mazdad Razai som selv er flyktning på Nauru, men som ikke deltar i sultestreiken. Et bilde fra øya viser at to av de streikende har sydd leppene sine sammen, samtidig som det meldes at flere av dem skal være fysisk syke.

Smerter
De aller fleste skal ha store smerter i nyrene, og noen er så svake at de må bæres på båre rundt om i leiren på Nauru, skriver nyhetsbyrået AFP. - Men de ønsker ikke å dø, de vil leve, sier 18 år gamle Razai til Wellington-avisen Dominion Post.

- En sultestreik er noe man griper til når man ikke har noe annet valg, og tro meg: Vi hadde ikke noe annet valg. Hvis verden har glemt at vi er til, vil den kanskje få øynene opp for tragedien på Nauru når vi er borte, tilføyer Razai.

Australias innvandringsminister Amanda Vanstone har ifølge AFP fastholdt at de medisinske tjenestene på Nauru er «mer enn gode nok» til å ta seg av de sultestreikende. Razai sier derimot at det lokale sykehuset er dårlig utstyrt og at legene der har avslått asylsøkernes krav om mer behandling.

FN advarer
FN advarte før jul om at Nauru er på konkursens rand og at krisen blant asylsøkerne der er i ferd med å utvikle seg til en menneskelig tragedie. Verdensorganisasjonen rettet en inntrengende oppfordring til australske myndigheter om å finne en løsning på krisen.

Dominion-Post tilføyde i sin reportasje fra øya denne helgen at asylsøkerne som ikke deltar i sultestreiken på Nauru, så ut til å være i bra fysisk form. Men de klager over at de blir nektet flyktningstatus, og at avgjørelsen er tatt etter bare en enkelt samtale med myndighetene.

Kaptein Arne Rinnan og resten av besetningen på containerskipet «Tampa» ble kjent verden over, da de i august 2001 reddet 438 for det meste afghanske asylsøkere fra en synkeferdig farkost i Indiahavet. Australias myndigheter nektet å slippe flyktningene i land, og de ble i stedet sendt til Nauru, som er en liten og lutfattig selvstendig republikk.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai