Gå til sidens hovedinnhold

- Taper terrorkampen på nettet

- Myndighetene har tapt kampen mot terrorister på nettet, mener den egyptiske terroreksperten Diah Rashwan.

Diah Raswan mener vestlige etterretningsorganisasjoner har for dårlig kunnskap om hva som ligger ute på nettet. Ikke minst skyldes det mangel på arabisk-språklige medarbeidere.

- Det tar mellom 14 dager og fire måneder fra en melding blir lagt ut på et Al-Qaida-nettsted til det er oversatt. Dette er farlig, og gir Al-Qaida mulighet til å angripe et mål i mellomtida, sier Raswan til TV 2 Nettavisen.

Diah Rashwan er forsker ved Al-Ahram-instituttet i Kairo og en av verdens ledende eksperter på terrorisme. Han mener vestlige etterretningsorganisasjoner har tapt krigen mot nettsteder som dyrker terrorisme.

- Det internasjonale samfunnet må overvåke slike nettsteder nøye og ta alle nyheter som blir lagt ut der på alvor, sier Radwan.

Han peker på at ekstremister og terrorister har vist at de kan rekruttere høyt kvalifiserte mennensker som trenes til å holde kontakt med likesinnende gjennom chatterom. Samtidig gjør administratorene av sidene det vanskelig for vestlig etteretning å komme inn på sidene gjennom bruk av passord.

Umulig
Den norske terrorforskeren Brynjar Lia mener det ikke er mulig å stenge nettsteder som oppfordrer til terroraksjoner.

- Selv om det er teoretisk mulig å stenge de 50 viktigste modernettstedene, vil støttesider kunne komme opp raskt. Dessuten er de kommersielle, juridiske og politiske problemene ved slike tiltak nesten uoverstigelige, skriver han i en artikkel trykket i det anerkjente tidsskriftet Jane’s Intelligence Review.

Lia mener bruk av passord ikke i hovedsak har til hensikt å sperre for bruk, men for å hindre at sider blir utsatt for hackerangrep.

- Det er ikke vanskelig å bryte en passordkode. Passord må ikke tas som et tegn på at sidene inneholder hemmelig materiale, sier han.

Madrid
Lia mener man ikke kan regne med å finne konkrete terrorplaner på nettet. Et unntak er et dokument som Forsvarets forskningsinstitutt fant på nettet og som avslørte at Al-Qaida trolig sto bak Madrid-bombene .

Dokumentet ble lagt i desember 2003, tre måneder før terrorangrepet i Madrid i mars 2004.

Derimot er nettstedene fortsatt gode kilder til informasjon om hvordan jihadistene tenker.

-Erfaringen man har gjort seg er at nettsidene ikke er stedet å gå for operativ etterretning. Men nettet er godt sted for å se den ideologiske retningen jihadistene går i, og hvordan de ulike gruppene ønsker å fremstå, men ikke hva slags aksjon de har tenkt til å gjennomføre i morgen, sier Lika til TV 2 Nettavisen.

Oversettere
Lia mener det ikke er nok å kunne arabisk for å finne relevant stoff. Det må også kunne settes I sammenheng.

- Det finnes mange oversettere, men få analytikere som kan arabisk. En analytiker som blir tildelt ting som er plukket ut av folk som ikke vet hva han er ute etter, skaper problemer. Men dette har endret seg etter 11. september, sier han til TV 2 Nettavisen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere saken.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken