Den britiske storbanken Royal Bank of Scotland, banken som i 1728 var først til å gi kunder kontokreditt, ble tatt over av det offentlige etter kriseåret 2008. Da tapte banken 24,3 milliarder pund - om lag 223 milliarder kroner (eller 610 millioner kroner hver dag hele året).

Nå er resultatet for 2009 klart, og tapet på 3,6 milliarder pund (33 milliarder norske kroner) er utrolig nok bedre enn hva tallknuserne så for seg.

Ifølge Financial Times ventet analytikerne et tap på 5,2 milliarder pund.

I harnisk
Nå opprører det vanlige briter at banken skal betale ut to milliarder dollar i bonus til 18.000 ansatte. Det tilsvarer en gjennomsnittlig bonus på hele 633.000 kroner.

Britene raser, kanskje ikke helt uventet, mot bonusene, men ekspertkommentatorer er ikke enige i kritikken.

De hevder at det absolutt er nødvendig å betale ut milliardene.

- Hvis ikke vil banken miste sine beste folk, noe som vil svekke bankens lønnsomhet i fremtiden. Og det er vel ikke noe skattebetalerne ønsker, sier en analytiker til BBC World News.

Men denne argumentasjonen biter ikke på folk flest.

I et intervju med Daily Mail oppsummerer Sir John Gieve (tidligere viseadministrerende direktør i Bank of England) det vanlige folk føler:

- Bankansatte føler seg hengt ut og urettferdig behandlet. Samtidig får de bonuser som vanlige folk bare kan drømme om, sier Gieve.

Stephen Hester, bankens administrerende direktør, bøyer seg imidlertid for kritikken og sier fra seg sin bonus på 1,6 millioner pund - cirka 15 millioner kroner.

- Da jeg tok denne jobben for ett år siden ga eierne meg tre oppgaver: For det første å gjøre RBS til en trygg og solid bank. Noe som er viktig for britisk økonomi siden hele 40 pence av hvert pund som omsettes i Storbritannia er innom vår bank. For det andre skal banken vår yte bedre service overfor våre kunder. For det tredje skal vi bygge opp aksjeverdiene for våre eiere, sier Hester til BBC.

Massiv krisehjelp
Royal Bank of Scotland ble så hardt rammet av finanskrisen og oppkjøpet de foretok av den nederlandske kjempen ABN Amro i 2007, at den har måttet bli reddet av staten i flere omganger.

Myndighetene spyttet i november inn 25,5 milliarder pund, noe som ga fullt eierskap med 84 prosent av aksjene. Disse pengene kom i tillegg til en massiv krisehjelp som banken fikk i 2008.

Banken meldte da at den ikke vil betale pengebonuser til arbeidstakere som tjener mer enn 39.000 pund i året.

Dette skjedde etter at statsminister Gordon Brown krevde kontroll over bankens utbetalinger, som én betingelse for å forsikre bankens råtne lån, samt tilføre mer statsstøtte.

I desember kom det imidlertid rapporter om at styret i RBS var blitt anbefalt av bankens advokater om å si opp, dersom myndighetene forkastet årets bonusplaner. Begrunnelsen skulle være at et bortfall av bonuspenger vil gjøre det vanskelig å drive banken kommersielt og til det beste for alle aksjonærene.

Anbefaler innstramming
I februar i fjor, etter at flere britiske banker hadde kollapset, bestilte den britiske statsministeren Gordon Brown en rapport som skulle adressere overdreven risikotaking i finanssektoren og feilgrep, som er gjort innen bankstyring. Formålet var å komme opp med løsninger for hvordan man kan redusere risikoen knyttet til bankenes virksomhet.

I desember ble rapporten, utført av finanskjempen Morgan Stanleys tidligere styreleder David Walker, levert. Av flere anbefalinger er det én som stikker seg ut, og det er knyttet til finansfolkets lommebøker.

Blant annet slås det fast at britiske banker bør bli tvunget til å offentliggjøre antallet ansatte som tjener over én million pund, 9,1 millioner kroner etter dagens kurs, i året.

Det anbefales også at to tredeler av bonusene bør bli utsatt, og at minst halvparten av den variable avlønningen eller bonusene bør bli utbetalt i et langsiktig perspektiv.

Alistair Darling meldte da at de støtter forslagene og at de umiddelbart ville begynne å jobbe med å få disse implementert.

Les mer: Må avsløre de høyeste lønningene