Gå til sidens hovedinnhold

Tapte kampen mot håndvåpen

«Den nye tids masseødeleggelsesvåpen», kaller norsk UD håndvåpen. Jonas Gahr Støre beklager at FN ikke klarte å samarbeide for å stoppe problemet.

- Fra norsk side beklager vi at det ikke var mulig å oppnå et ambisiøst og forpliktende sluttdokument i forbindelse med Tilsynskonferansen for FNs handlingsprogram for håndvåpen. Det er en fare for at innsatsen på dette området vil bli satt tilbake som følge av manglende internasjonal enighet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Fredag avsluttet FN en to uker lang konferanse om håndvåpen, men uten at det ble gjort noen fremskritt.

«Håndvåpen er den nye tids masseødeleggelsesvåpen. Årlig mister nærmere en halv million mennesker livet som følge av misbruk av denne typen våpen. Kvinner, barn og ungdom er særlig utsatt. Store mengder håndvåpen bidrar også til å forlenge konflikter og forsinke gjenoppbygging og utvikling. Dette er særlig situasjonen i en rekke utviklingsland, spesielt i Afrika», skriver UD i pressemeldingen.

- Bare gjennom et forpliktende internasjonalt samarbeid vil det være mulig med en effektiv bekjempelse av håndvåpenproblemet. Her må FN spille en hovedrolle i tillegg til det arbeidet som skjer regionalt og nasjonalt, uttaler Støre.

Han lover at Norge ikke vil trappe ned innsatsen mot håndvåpen, til tross for fiaskoen.

- Norge vil fortsette sitt engasjement for å styrke det internasjonale samarbeidet. Den mislykkede FN-konferansen har sånn sett bekreftet at Norge og likesinnede land må ta et særlig ansvar. Det vil vi gjøre. I dette arbeidet vil vi fortsette å trekke på de erfaringer og den innsikt de frivillige organisasjoner har opparbeidet gjennom mange år. Vi har ikke lov til å redusere innsatsen på dette området og regjeringen vil fortsette å prioritere dette arbeidet i tiden fremover, sier utenriksministeren.

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken