Gå til sidens hovedinnhold

Tapte millard på Manchester United

Eierne til storklubben Manchester United melder om giganttap.

Ifølge CNN har eierne av den britiske fotballklubben Manchester United gått på en solid smell. Uniteds morselskap er eid av Glazer-familien, gjennom Red Football Joint Venture.

I en melding til det britiske firmaregisteret er tapene til Mancheste Uniteds morselskap på hele 1 milliard kroner, eller 178 millioner dollar. Tapene i fjor inkluderer store nedskrivninger, etter at eierne kom i konflikt med lånebetingelsene på sitt gigantiske obligasjonslån på 861 millioner dollar, eller 4,8 milliarder kroner. Lånet ble tatt opp for å delfinansiere det kontroversielle oppkjøpet i Manchester Unitied i sin tid.

På grunn av problemene med å holde bankbetingelsene, måtte altså Glazer-familien refinansiere i fjor. Dette sved altså på pungen for sportsinvestorene.

For mye gjeld
I realiteten har Glazer-familien hatt mer gjeld enn de har klart å besørge. Tidligere har det fremkommet at uten salget av Cristiano Ronaldo til Real Madrid på 80 millioner pund ville klubben ha tapt penger i 2009.

Lånet Glazer-familen tok opp for å kjøpe Manchester United er et såkalt Payment in Kind-lån. Dette er en form for obligasjonslån som sjelden har noen form for sikkerhet og hvor låntaker normalt ikke trenger å betale noe som helst - før hele lånet pluss rentene, som ofte er skyhøye, gjøres opp i sin helhet ved et fastsatt tidspunkt, eller ved en eventuell refinansiering. De som gir penger til slike lån er ofte spesialiserte fond som ser etter selskaper med særlig sterkt vekstpotensial.

I de opprinnelige lånebetingelsene måtte Uniteds morselskap 5,4 milliarder kroner i 2017.

Fansen på nakken
Helt siden Glazer-familien finansierte kjøpet av klubben i 2005 med lån har mange av klubbens fans vært kritiske til sine amerikanske eiere. De siste årene har kampen tiltatt og i fjor gikk det så langt at supporterne gikk rundt med gult og grønt supporterutstyr for å markere sin avsky.

I tillegg har flere supportere startet Manchester United Supporters Trust (MUST), en gruppe som jobber for å ivareta klubben på en helt annen måte enn det Glazer-familien har gjort.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser

Kommentarer til denne saken