Gå til sidens hovedinnhold

Tapte én million kroner på ukjent boligfelle

Siv Anita Olsen har tapt én million kroner og nektes i tillegg å kjøpe tilbake egen bolig.

Tomasjord Amfi borettslag gikk konkurs i oktober 2010. Siv Anita Olsen kjøpte leilighet når bygget var nytt, og har nå bodd der i seks år. I dag føler hun seg lurt siden hun aldri var klar over at hun ikke har krav på å kjøpe eller selge sin egen leilighet.

- Jeg hadde aldri flyttet hit hvis jeg hadde visst at jeg hadde blitt så dårlig behandlet, sier hun til Nordlys .

- Lurt trill rundt
Olsen forklarer at hun har betalt til sammen nærmere en million kroner på leiligheten hun nå ikke får lov til å verken kjøpe eller selge.

- Jeg betalte nærmere 500.000 kroner i innskudd, og har betalt alle utgiftene til leilgheten hver måned. Dette er penger jeg aldri vil få igjen, sier Olsen.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Eiendommen skal etter hvert legges ut for salg på det åpne markedet. De som allerede bor i en leilighet ved Tomasjord Amfi Borettslag får ikke kjøpe leilighet. Siv Anita Olsen mener situasjonen er håpløs.

- Det er ikke mulig for meg å selge eller leie ut siden borettslaget gikk konkurs, sier Olsen, og legger til at hun ikke var klar over reglene når hun skrev under kontrakten.

- Jeg føler meg både svindlet og lurt trill rundt av megler som ikke informerte om at vi ikke var en del av garantifondet.

Les hele saken i avisen Nordlys.

Stor misnøye
Hun forteller at det er stor misnøye blant beboerne fra tidligere Tomasjord Amfi Borettslag. Hun har i flere år forsøkt å flytte fra leiligheten, og forteller at situasjonen har vært en verkebyll over lengre tid.

- Ingen av oss som allerede har betalt store summer for å bo her, får tilbud om å kjøpe leilighet, sier Olsen.

- Mange som bor her har gitt opp. De har flyttet her i fra, og vil ikke ha noe med dette å gjøre.

Olsen forteller at hun har holdt på leiligheten i håp om å få kjøpe den. Nå vil hun ha en løsning på situasjonen.

- Jeg har ikke råd til å flytte herfra uten å kunne selge leiligheten. Jeg har betalt alle regninger gjennom syv år, og skjønner ikke hvorfor jeg dermed skal bli dårlig behandlet, sier Olsen.

Etterlyser regler
Nå etterlyser hun regler for forkjøpsrett. 20.november fikk Siv Anita Olsen brev fra Justisia Advokatkontor. Hun leste svart på hvitt at hun ikke får lov til å kjøpe sin egen leilighet hun har betalt for i syv år.

- Jeg fikk beskjed om at alt skulle selges i en stor enhet. Jeg kunne kjøpe alle leilighetene her, men det er helt uaktuelt.

- Ikke forkjøpsrett
Advokat Ingar Nordmo Olsen, bostyrer for konkursboet Tomasjord Amfi borettslag, opplyser at beboerne ikke har krav på forkjøpsrett til leilighetene.

- Borettslaget gikk konkurs i 2010. De har ikke krav på å kjøpe leiligheter de leier, siden eiendommen ikke skal seksjoneres. Det er kun ved seksjonering at loven åpner for forkjøpsrett for leietakerne, og dermed blir det løst opp, sier Nordmo Olsen.

Administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes landsforbund føler med Olsen

Forstår frustrasjonen
- Jeg forstår meget godt at Siv Anita Olsen og andre tidligere andelseierne synes det er svært bittert å måtte flytte fra boligen de forgjeves har investert så mye i. Det er likevel dessverre slik reglene er, sier Batta til Nettavisen NA24.

- Borettslaget er konkurs, og det er opp til kreditorene å bestemme hvordan eiendommen skal selges.

Batta forklarer at dersom kreditorene mener at de får mer ved å selge som én enhet til noen som vil drive med utleie, så har de full anledning til det.

- Denne saken er trist, og viser viktigheten av å ha gode forsikringsordninger i borettslag med høy fellesgjeld. Det er nå kommet endringer i borettslagsloven som gjør at det ikke er lov å ha mindre egenkapital enn 25 prosent ved stifting av et borettslag. Vi støttet denne endringen fordi det var nødvendig å gjøre noe for å unngå at spekulanter opprettet borettslag med for høy fellesgjeld, med den faren for konkurs som det medfører, sier Batta.

LES OGSÅ:

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken