Gå til sidens hovedinnhold

Tar skylden for Kellys død

Storbritannias forsvarsminister Geoff Hoon tar på seg skylden for våpeneksperten David Kellys død.

Hoon er klar over at det kan bety slutten på hans politiske karriere, skriver London-avisen Sunday Telegraph.

Våpeneksperten Kelly arbeidet i det britiske forsvarsdepartementet inntil han begikk selvmord 18. juli i år. Ifølge Sunday Telegraph har Hoon ringt til sine kolleger og sagt at han er klar til å ta følgene av den tragiske saken som har rammet hans departement, melder NTB-AFP.

Måtte forklare seg
Hoon skal personlig ha gitt ordre om at Kelly måtte forklare seg for en parlamentarisk granskingskommisjon om affæren der den britiske regjering er beskyldt for å ha overdrevet trusselen fra Iraks masseødeleggelsesvåpen. Forsvarsministeren skal ha trosset råd fra departementsråden, den øverste tjenestemannen i departementet, om å skåne Kelly.

Syndebukk
– Jeg antar jeg blir nødt til å la meg falle på mitt eget sverd, skal Hoon ha sagt, med henvisning til måten romerske offiserer begikk selvmord på etter å ha tapt et slag.

– Han har sagt til oss at han må finne seg i rollen som syndebukk, bekrefter en venn av forsvarsministeren overfor Sunday Telegraph.

Tabloidavisen Mail on Sunday skrev søndag at Kelly allerede for ett år siden ble advart om at han ville skade sin karriere, hvis han nektet å «sprite opp» en rapport om de irakiske våpnene. Rapporten ble brukt som argument for den amerikansk-britiske krigen mot Irak.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen